Eveniment

O veste bună: Planul strategic al României din cadrul politicii agricole comune, de 14,9 mld euro, aprobat de CE

O veste bună: Planul strategic al României din cadrul...

Autor: Cosmin Pirv

07.12.2022, 15:35 43

Planurile strategice ale Bulgariei şi României din cadrul politicii agricole comune, în valoare de 5,6 miliarde, respectiv 14,9 miliarde EUR, au fost aprobate miercuri de Comisia Europeană.

Potrivit unui comunicat al CE, din bugetul total al UE pentru aceste două ţări, peste 5,6 miliarde de euro vor fi dedicate îndeplinirii obiectivelor de mediu şi climatice şi programelor ecologice, iar 436 milioane de euro tinerilor fermieri.

Planul României urmăreşte îmbunătăţirea mijloacelor de subzistenţă ale fermierilor şi a competitivităţii acestora. Pe lângă sprijinul pentru venit, aproximativ 1,1 miliarde de euro se vor aloca investiţiilor în ferme şi unităţi de prelucrare.

România utilizează 41% din bugetul său pentru dezvoltare rurală pentru a încuraja practici ecologice în zonele cu valoare naturală ridicată, în scopul protejării biodiversităţii. Se preconizează că 611.000 de hectare de teren vor face obiectul unor astfel de practici. Pentru a menţine atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste zone, cu finanţare pentru întreprinderi şi infrastructură.

CE arată că sprijinul pentru venit ocupă un loc important în planul Bulgariei de reducere a decalajului dintre veniturile fermierilor şi cele ale lucrătorilor din alte sectoare. Peste 600 milioane de euro vor fi dedicate sprijinirii sectoarelor cărnii, produselor lactate şi fructelor şi legumelor, care se confruntă cu dificultăţi. În ceea ce priveşte acţiunile de protecţie a mediului, planul va garanta că peste 80 % din terenul arabil are o acoperire minimă a solului în perioade sensibile, pentru a se îmbunătăţi calitatea solului. Planul va sprijini, de asemenea, crearea a peste 9.000 de locuri de muncă şi realizarea a 650 de investiţii în infrastructură în zonele rurale.

CE arată că noua politică agricolă comună (PAC), care urmează să înceapă la 1 ianuarie 2023, este concepută pentru a modela tranziţia către un sector agricol european durabil, rezilient şi modern. PAC va beneficia de finanţare în valoare de 270 miliarde de euro pentru perioada 2023-2027.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO