Eveniment

O veste foarte bună care a trecut neobservată: Veniturile bugetului au fost mai mari în august cu 9% faţă de august 2019. Dar problema este la cheltuieli, care nu pot fi ţinute sub control

O veste foarte bună care a trecut neobservată:...

Autor: Iulian Anghel

01.10.2020, 15:30 1669

 Veniturile în august 2020 au fost mai mari faţă de august 2019 cu 2,1 mld. lei ♦ La opt luni, într-adevăr, veniturile sunt mai mici faţă de perioada similară a anului precedent (un minus de 2,8 miliarde de lei) ♦ Dar, în procente, veniturile sunt mai mici cu 1,4%, în vreme ce cheltuielile sunt mai mari cu 13,3%, de aici deficitul uriaş de 54,8 mld. lei, adică 5,2% din PIB-ul estimat pentru acest an.

Discuţia despre o posi­bil­ă majorare a taxelor, după alegeri, care îşi face loc în piaţă, aşa cum firicelul de apă neobservat de mulţi îşi face drum printre stânci, ia puţin în calcul evoluţia veniturilor şi a cheltuielilor.

Datele la august arată că veniturile îşi revin, ceea ce înseamnă că economia îşi revine.

La venituri este important de observat că, la opt luni, veniturile fiscale sunt mult mai mici faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut: venituri de 101,2 mld. lei în primele opt luni din 2019 şi de 95,5 mld. lei la opt luni din 2020. Această situaţie este de înţels având în vedere că Ministerul Finanţelor a amânat la plată unele dintre datoriile către stat.

Au crescut, în schimb, veniturile din fondurile UE: de la 9,5 mld. lei în primele opt luni din 2019, la 12 mld. lei din 2020. Nu este clar cum, pe ce componente, dar balanţa arată că ele au crescut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO