Eveniment

O veste proastă: Pfizer a redus livrările de vaccin în unele ţări din UE, inclusiv în România

O veste proastă: Pfizer a redus livrările de vaccin în unele ţări din UE, inclusiv în România

Autor: Mediafax

21.01.2021, 22:00 887

Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccin COVID-19 în unele ţări ale UE în această săptămână, au declarat joi oficiali guvernamentali, relatează Reuters.

România a obţinut doar 50% din volumul planificat pentru această săptămână, cealaltă jumătate urmând să vină treptat, până la sfârşitul lunii martie, iar livrările urmează să revină la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat pentru Reuters secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

O situaţie similară este în Polonia, care a primit luni 176.000 de doze, o scădere de aproximativ 50% faţă de ceea ce era de aşteptat, au spus autorităţile.

Guvernul ceh se pregătea pentru reducerea livrărilor, încetinindu-şi campania de vaccinare. „Trebuie să ne aşteptăm ca în următoarele trei săptămâni să existe o reducere a a vaccinărilor”, a declarat ministrul sănătăţii Jan Blatny reporterilor, livrările Pfizer scăzând cu aproximativ 15% în această săptămână şi cu până la 30% în următoarele două săptămâni.

Pfizer şi partenerul său german BioNTech au refuzat să comenteze reducerile dincolo de declaraţia lor săptămâna trecută, care a anunţat reduceri ale livrărilor în timp ce intensifică producţia în Europa.

Unele ţări consideră că se pot descurca. Norvegia are o rezervă de vaccin şi va continua să administreze doze conform planificării, a declarat organismul de sănătate publică.

Compania farmaceutică a declarat Bulgariei şi Poloniei că va înlocui dozele lipsă, au spus oficiali de rang înalt.

Dar Institutul Seric din Danemarca a declarat că scăderea de 50% a dozelor din această săptămână va duce la o deficienţă de 10% în primul trimestru.

Între timp, Italia ameninţă cu acţiuni legale împotriva Pfizer, comisarul special pentru COVID-19, Domenico Arcuri, declarînd că ţării i s-a spus să se aştepte la o reducere de 20% săptămâna viitoare, după reducerea aprovizionării din această săptămână cu aproape 30%

Oficialii spun că reducerile le subminează eforturile de a-şi inocula cetăţenii şi de a limita pandemia care a ucis peste 2 milioane de oameni.

La această situaţie se adaugă îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu seringi speciale necesare pentru extragerea a şase doze din fiecare flacon din poza lui Pfizer.

Agenţia europeană de supraveghere a bolilor a avertizat joi că trei variante ale coronavirusului apărut în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia vor duce la mai multe infecţii cu COVID-19 şi la creşterea spitalizărilor şi deceselor.

În Ungaria, unde autorităţile au aprobat utilizarea vaccinurilor AstraZeneca şi Sputnik V produs de Rusia, înaintea autorităţii de reglementare din UE, un înalt oficial a solicitat Bruxellesului să încerce să se asigure că livrările de la Pfizer respectă programul.

Problema s-a răspândit şi în ţările din afara UE. Canada se confruntă cu întârzieri, la fel şi Elveţia, unde Cantonul Grisons de munte a primit doar 1.000 de doze de la Pfizer săptămâna aceasta, în loc de cele 3.000 pe care le anticipase.

AFACERI DE LA ZERO