• Leu / EUR4.8909
  • Leu / GBP5.7696
  • Leu / USD4.7450
Eveniment

Oamenii de afaceri către politicieni: Jocul vostru politic ne îngroapă. Opriţi-vă şi umpleţi golul dintre România economică şi cea politică

Oamenii de afaceri către politicieni: Jocul vostru politic ne îngroapă. Opriţi-vă şi umpleţi golul dintre România economică şi cea politică

Autor: Iulian Anghel

09.11.2012, 00:09 2353

Exasperaţi de incertitudinea politică, de situaţia economică ce pare să nu ofere nicio perspectivă, de un blocaj al plăţilor, revoltaţi de populismul şi de lipsa de curaj a partidelor şi a liderilor lor, oamenii de afaceri lansează un atac abia mascat la adresa clasei politice: după ce că sunteţi lipsiţi de viziune, vă mai şi sabotaţi unii pe alţii, riscând, pentru toţi, să ne pierdem credibilitatea în ochii partenerilor străini; încetaţi să mai promiteţi scă­deri de taxe, ceea ce vrem este stabilitate fiscală.

"Toate forţele politice sunt de acord că avem nevoie de creştere economică, însă vom avea creş­tere bazată pe crearea de noi locuri de muncă sau nu? Riscăm ca în procesul de coabitare (politică - n.red.) să avem o forţă politică ce o subminează pe cealaltă în negocierile cu străinătatea şi să ne pierdem credibilitatea", susţine Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Cu cât norii de furtună se adună din nou deasupra economiei, iar perspectivele revenirii se înde­părtează, cu atât sintagma "creştere economică" începe să capete sensuri noi. Ea în­cepe să depindă mai mult decât în alte perioade de factorul politic şi de deciziile politice. "Mediul de afaceri a început să se gândească şi să depindă excesiv de mult de politică. Afacerile nu mai depind de pieţe, ci de decizia politicului", s-a plâns ieri Pogonaru, la "Bucharest Economic Forum", organizat de Institutul Aspen.

"Deficit, creştere economică, politică fiscală, competitivitate, curs sau inovaţie sunt cuvinte care ar trebui să se afle zilnic pe agenda publică şi să treacă de la stadiul de uzură la practică. Oamenii de afaceri au nevoie de un dialog real şi constant, transparent, cu autorităţile în aşa fel încât să se umple golul dintre România economică şi cea politică", spune Sorin Mîndruţescu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Americane şi şeful de la Bucureşti al gigantului american Oracle. Sigur că oamenii politici aduc în discuţie aceste lucruri, dar cu câtă credibilitate atâta vreme cât, în plan practic, un asemenea interes nu lasă nicio urmă? Mînduţescu mai spune ceva, cu trimitere abia mascată la campania electorală: oamenii de afaceri nu au cerut neapărat reduceri de taxe, ci predictibilitate fiscală şi dialog cu mediul de afaceri, real, nu formal: "Este cel care poate umple golul existent între cele două Românii - cea politică şi cea economică."

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470