Eveniment

Oamenii de afaceri catre viitorii guvernanti: Treziti-va!

Oamenii de afaceri catre viitorii guvernanti: Treziti-va!

La masa rotunda au participat: Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, Constantin Nita, vicepresedinte PSD, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, Theodor Stolojan, prim-vicepresedinte PD-L, Adriean Videanu, vicepresedinte PD-L, Benoit Blarel, manager al Biroului Bancii Mondiale in Romania, Mariana Gheorghe, CEO Petrom, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Alexandra Gatej, presedinte Unilever South Central Europe, Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank, Radu Cristian, director de marketing al Trust Motors, Radu Lucianu, Managing Director CBRE Eurisko, Dragos Damian, general manager Zentiva, George Butunoiu, managing partner George Butunoiu Executive Search Consultants, Dragos Anastasiu, general manager Touring Eurolines, Mihai Tudor, director general IBM Romania, Doru Lionachescu, partener principal si CEO Capital Partners, Ion Nestor, partener coordonator NNDKP, Radu Tudorache, director Newarch Investments, Petru Lakatos, deputat UDMR, Claudiu Cercel, vicepresedinte BRD.

04.11.2008, 18:50 80

Prognozele din programele partidelor care intr-o ecuatie sau alta vor ajunge sa formeze viitorul Executiv dupa alegerile din 30 noiembrie sunt mult prea optimiste in raport cu situatia reala - aceasta a fost opinia multor oameni de afaceri prezenti ieri la seminarul "Agenda de business a Romaniei pe urmatorii patru ani", organizat de Ziarul Financiar.

La cateva saptamani distanta de alegerile din 30 noiembrie, ZF a organizat o intalnire intre reprezentantii principalelor partide politice (PNL, PSD, PD-L si UDMR) si oamenii de business, primii prezentandu-si programele de guvernare, iar ultimii cerand lamuriri suplimentare sau amendand prea largul optimism manifestat de oamenii politici in conditiile in care intreaga economie mondiala se pregateste pentru o criza profunda.
"Avem aici practic viitorul guvern", a afirmat Ion Nestor, partener coordonator la casa de avocatura NNDKP, facand referire la faptul ca partidele prezente la discutie vor participa intr-o formula sau alta la viitoarea guvernare.
Una dintre curiozitatile oamenilor de afaceri: ce scenariu de criza au partidele in conditiile in care situatia finantelor si a economiei mondiale va fi mai dificila decat se anticipa?
De altfel, ministrul finantelor Varujan Vosganian a remarcat ca un efect concret al crizei financiare s-a resimtit deja luna trecuta in bugetul de stat.
Vosganian a mentionat ca firmele nu si-au mai platit la fel de rapid taxele, efectul fiind ca 1,5 mld. lei care erau cuprinse in buget nu au mai fost incasate.
Cel mai pesmist scenariu pentru pentru economie in 2009 ar fi pentru PD-L, potrivit prim-vicepresedintelui partidului Theodor Stolojan, o crestere economica de doar 4%, in vreme ce reprezentantii PSD au spus ca scenariul cel mai pesimist ar fi ca aceasta crestere sa fie zero. Insa aceste consideratii nu sunt tocmai "scenarii de criza", lucru care i-a facut pe unii oameni de business sa constate ca programele de acum ale partidelor nu sunt intru totul adoptate la situatie.
Programele partidelor prevad pentru 2009-2012 o crestere economica importanta in medie intre 5 si 7%, concomitent cu mentinerea unor deficite stranse.
Oamenii de afaceri au remarcat optimismul acestor scenarii, dar mai ales lipsa scenariului de criza. "Prea mult optimism". Analiza mediului de afaceri?: "Bombastic si hiperbolist", dupa cum a comentat Ion Nestor.
Benoit Blarel, managerul Bancii Mondiale in Romania, a atras atentia ca orice guvern trebuie sa fie pregatit pentru ce va urma. "Cel mai bun sfat pentru orice partid aflat la guvernare: trebuie sa fiti pregatiti. Aceasta pentru ca stim ca cresterea economica va incetini semnificativ, probabil la 4-5%, stim ca saracia este de asteptat sa se accentueze, din cauza preturilor care vor creste, stim ca modelul de crestere trebuie ajustat".
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO