Eveniment

Oamenii de afaceri: Guvernul să înceapă discuţiile pe legile achiziţiilor publice

Foto: Marius Dumbrăveanu

Foto: Marius Dumbrăveanu

Autor: Adelina Mihai

14.07.2015, 00:03 176

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită guvernului să  pună în discuţie publică cele patru legi care vor reglementa achiziţiile publice în viitor.

„Achiziţiile publice au reprezentat una dintre cele mai mari dificultăţi şi surse de corupţie care au determinat gradul redus de absorbţie a fondurilor UE în perioada 2007-2013, afectând în prezent procesul investiţional din România“, au indicat ieri reprezentanţii AOAR. Ei susţin că lansările întârziate de apeluri de proiecte pentru finanţările europene primite de la UE în perioada 2014- 2020 şi derularea procedurilor de aprobare-contractare şi realizare a proiectelor vor fi afectate de întârzierile şi de neclarităţile din sectorul legislaţiei achiziţiilor publice.

„AOAR atrage atenţia că aplicarea noii legislaţii va necesita o perioadă de pregătire a responsabililor cu această activitate din cadrul administraţiilor publice şi centrale. Lipsa de pregătire a acestora a reprezentat un element de blocaj, întârzieri şi corupţie în perioada 2007-2014,  fenomenele negative putând să se repete în contextul întârzierii, lipsei de dezbatere publică şi de pregătire a specialiştilor faţă de noile prevederi“.

În exerciţiul financiar 2014- 2020, România are la dispoziţie fonduri structurale în valoare de 23 de miliarde de euro. În exerciţiul financiar anterior, 2007- 2013, care se va încheia la finalul acestui an, ţara noastră a avut la dispoziţie circa 20 de miliarde de euro, însă problemele în derularea programelor, inclusiv legate de achiziţii, au făcut ca rata de absorbţie până la jumătatea acestui an să fie de doar 51%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO