Eveniment

Oamenii de afaceri: Nu avem azi nevoie de o criză politică. Nu avem nevoie de spectacol

Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM

Galerie foto

Autor: Iulian Anghel

29.05.2019, 08:45 1480

Condamnarea la închisoare a liderului PSD Liviu Dragnea cu­mulată cu pierderea ale­ge­rilor de partidul pe care l-a condus până duminică aduc în discuţie o întrebare gravă: ce va fi în continuare?

Ceea ce nu a înţeles România până în aceste zile este că o ţară este puternică, doar dacă este puternică eco­nomic, spun oamenii de afaceri.

„Noi am înţeles ceea ce spune INS în sondajul de conjunctură privind aşteptările referitoare la evoluţia economiei“, comen­tează Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM (Patronatul Investitorilor Autoh­toni). Sondajul la care face referire, publicat marţi, nu are nimic de-a face cu alegerile, pentru că a fost realizat cu mult înainte. El arată un optimism rar. Pe activitatea economică totul e pe plus. La toate capitolele.

PSD a pierdut alegerile neaşteptat de sever. De ce, de vreme ce este artizanul creşterilor din ultimii ani?

„Pentru că oamenii nu au crezut pe termen lung. Pentru oameni contează profund credibilitatea. Oamenii sunt optimişti, dar cu măsură“, comentează ecnomistul Laurian Lungu.

Potrivit lui Laurian Lungu, alegerile de duminică sunt un prilej de „dezamăgire“. Dezamăgirea este inversul amăgirii: în primul rând politica fiscală este proastă. Este bine că s-au majorat salariile în sectorul public. Nu este bine că s-au majorat la un nivel la care să nu mai existe bani pentru investiţii publice. Salariile au crescut la stat, dar mai puţin în mediul privat. Iar de la Braşov la Bucureşti faci mai mult decât făceai acum cinci ani, spune el. Unde este dezvoltarea?

Politica de majorare a salariilor a adus creştere economică. Statistic. S-ar putea ca viitorul să arate că a fost o politică bună. Dar fără încredere nimic nu funcţionează într-o societate. În aceeaşi vreme, revoluţiile din doi în doi ani nu ajută la nimic. „Avem o pro­blemă cu sustenabilitatea deficitului buge­tar. Dar oamenii politici trebuie să înţeleagă că nu avem nevoie de crize şi cu atât mai puţin de spec­tacol. Trebuie să ne oprim şi să vedem un­de am greşit“, comentează Florin Pogonaru.

Trebuie schimbată politica economică a României? Cea bazată pe consum? PSD a mizat totul pe asta în cei doi ani, aproape trei, ai noii sale politici de guvernare.

„Nu există o ţară care să nu se dezvolte fără consum“, crede economistul Laurian Lungu. Dar fără investiţii, moartea citeşte ziarul, adaugă el.

Oamenii au plecat – sunt 4 milioane de români plecaţi în străinătate. Ei văd ce se întâmplă acolo. Şi compară, arată Lungu. Creşterea economică a României a fost în ultimii ani uluitoare. 7% în 2017, 4% anul trecut. 5% în T1 din 2019. Este o creştere bună, dar baza de plecare este foarte mare, diferenţa faţă de alţii este mare şi oamenii sunt frustraţi.

„Nu trebuie să luăm lucrurile ca pe un dat. Ca să mă întorc în mediul în care lucrez şi, făcând pentru o clipă abstracţie de faptul că factorul politic este fundamental pentru mersul societăţii, voi spune aşa: noi, oamenii de afaceri, avem o obligaţie faţă de angajaţi, faţă de salarii şi pensii. Ne dorim oamenii noştri înapoi. Asta înseamnă obligaţii în plus şi. desigur, cu un cost, mai puţine investiţii, poate.“

Pierderea alegerilor de către PSD a lăsat un gol pe scena politică şi aici nu vorbim doar de faptul că un partid a pierdut, ci că nu mai are nici lideri după condamnarea lui Liviu Dragnea.

La PSD este destulă confuzie.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, citată de agenţia de presă Mediafax, că social-democraţii încearcă să găsească soluţii astfel încât la conducerea Camerei Deputaţilor să fie numit Marcel Ciolacu, actualmente chestor al Camerei Deputaţilor,  în locul lui Liviu Dragnea.

„Vom discuta. Vom vedea ce soluţii găsim astfel încât la preşedinţia Camerei De­pu­taţilor să avem un social-democrat, respec­tiv Marcel Ciolacu“, a spus doamna Viorica Dăncilă.

Biroul Permanent Naţional al Camerei Deputaţilor a stabilit, marţi, ca noul preşe­dinte interimar al Camerei Deputaţilor pentru gestionarea problemelor curente până la alegerea unui preşedinte definitiv să fie Carmen Mihălcescu.

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că PSD-ALDE vor avea o propunere comună pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în contextul condamnării, luni, a lui Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO