Eveniment

Oamenii de afaceri turci din România s-au supărat: De ce-l faceţi pe Erdogan dictator?

Oamenii de afaceri turci din România s-au supărat: De...

Autor: Roana Rotaru

20.07.2016, 00:04 2962

În plină zbucium diplomatic legat de veştile neaşteptate şi îngrijorătoare care vin din Turcia, oamenii de afaceri turci din cadrul Camerei de Comerţ turco-române se revoltă: presa din România să nu-l mai numească dictator pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Într-o conferinţă dedicată punctual acestui subiect (foto), Tamer Atalay, şeful Camerei de Comerţ Turco – Române, care reuneşte companii turceşti ce au investiţii în România de 5 miliarde de euro, a izbucnit: „Unii jurnalişti încearcă să facă cunoscută Turcia ca şi cum ar fi o ţară nedemocratică şi încercă să relateze la televizor nişte probleme care sunt contrare realităţii. Aceasta ţară are un preşedinte ales cu 51% din voturi. Cum poate fi numit dictator? Noi îl iubim pe Erdogan şi iubim democraţia. Simbolul democraţiei este votul exprimat (...). Vă rog să nu mai criticaţi un preşedinte ales prin votul popular.”

Nu este primul atac voalat la adresa poziţiei unor reprezentanţi ai României în cadrul evenimentelor recente din Turcia. La câteva ore după ce preşedintele Erdogan l-a indicat drept cap al încercării de lovitură de stat pe clericul Fethullah Gulen, un lider turc refugiat în SUA, ambasadorul Turciei la Bucureşti Osman Koray Ertaş a declarat, aparent fără legătură cu relaţiile româno-turce, că gruparea din spatele loviturii de stat din Turcia are 11 şcoli în România.

Ieri un om de afaceri turc a anunţat că şi-a retras copilul de la o astfel de şcoală - este vorba despre şcolile dezvoltate de organizaţia „Lumina”, ai cărei reprezentanţi infirmă însă că ar fi finanţaţi de mişcarea lui Gulen. Reprezentantul oamenilor de afaceri turci din România Tamer Atalay a spus ieri că lovitura de stat nu reprezintă voinţa poporului, ci este rezultatul acţiunii grupării teroriste Feto, care s-a cuibărit în interiorul armatei turce.

Turcia a căzut din graţiile UE şi ale NATO din cauza modului dur în care preşedintele Erdogan a înţeles să îşi întărească puterea în urma loviturii de stat eşuate, un aspect care nu pare să îngrijoreze comunitatea oamenilor de afaceri turci din România, care spun că Turcia nu îşi doreşte alături pe cei care sunt „blânzi” faţă de autorii loviturii de stat.

 „Turcia este o ţară democratică şi dacă Europa vrea să aibă alături o  ţară democratică trebuie să arate respect  pentru acţiunile care se desfăşoară acum în Turcia. Dacă vrea să fie blândă faţă de această grupare (n-red. gruparea FETO pe care o consideră responsabilă de lovitura de stat) atunci Turcia nu-i este alături”, a spus Tamer Atalay.

„În urma cercetărilor efectuate de statul român acesta va decide dacă aceste şcoli vor rămâne în România. Vor rămâne, dacă aşa hotărăşte Ministerul Afacerilor Interne, dar eu azi dimineaţa mi-am retras fetiţa de la o astfel de scoală, iar acum fata mea este la o scoală în sectorul 3. Fiecare cetăţean turc vrea sa îşi trimită copilul la o scoală în care are încredere, dar dacă dumneavoastră ca români, spuneţi ca aceste şcoli ar trebui să fie în România, noi nu spunem nimic, respectăm hotărârea statului român. Speram ca va fi o decizie bună”, a spus Nazim Dogan, preşedintele Asociaţiei Întreprinzătorilor Turci Mici şi Mijlocii.

Reprezentaţii şcolilor „Lumina Instituţii de Învăţământ” declară că în instituţiile lor de învăţământ nu se desfăşoară activităţi religioase şi neagă acuzaţiile ambasadorului Turciei în Bucureşti.

„Respingem toate acuzaţiile aduse de ambasadorul Turciei la adresa instituţiilor noastre de învăţământ  şi precizăm că acestea sunt nefondate şi făcute cu rea credinţă. Ne rezervăm dreptul de a ne apăra împotriva acestor acuzaţii şi de a acţiona pe toate căile instituţionale”, a declarat pentru ZF Departamentul de Comunicare  al „Lumina Instituţii de Învăţământ”.

Potrivit comunităţii oamenilor de afaceri turci din România, în Turcia lucrurile au revenit la normal, iar economia continuă să producă. La data de 31 ianuarie 2016, 14389 de societăţi comerciale cu capital turcesc erau înregistrate în România, Turcia fiind considerat un investitor deloc neglijabil pentru piaţa românească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO