Eveniment

Oana Bâra, BCR: Antreprenorii nu mai vin cu căruciorul de documente la depunerea proiectelor pe fonduri europene. Se face online, dar nu înseamnă că e mai puţină birocraţie

Concordia/BCR & ZF INDUSTRII INTELIGENTE

Oana Bâra, BCR: Antreprenorii nu mai vin cu căruciorul...

Autor: Răzvan Botea

30.05.2024, 19:14 76

Oana Bâra, coordonator programe de finanţare la BCR, a vorbit la conferinţa „Industrii Inteligente”, organizată de Confederaţia Patronală Concordia şi BCR cu sprijinul ZF, despre oportunităţile de finanţare pentru mediul de business. Ea a mai explicat că, deşi acum procedurile pentru accesarea de fonduri europene nu mai sunt cum erau în urmă cu 20 de ani, există în continuare birocraţie.

Ce a spus Oana Bâra la conferinţa Industrii Inteligente din Poiana Braşov:

În momentul de faţă antreprenorii au mai multe posibilităţi şi cred că ar trebui să pornească de la nevoia de finanţare, să vadă câţi bani are nevoie, pentru ce şi când are nevoie de ei. Dacă are nevoie de mai mulţi bani decât poate să ducă, o variantă foarte OK sunt granturile. Un dezavantaj este că de cele mai multe ori poate să dureze mai mult până când accesezi efectiv fondurile.

Dacă ai nevoie de bani foarte repede, poate mai simplu să mergi pe o variantă de o finanţare bancară, dar care are în spate o garanţie. Fie că discutăm de o garanţie de stat, fie că discutăm de o garanţie de portofoliu, tot vine la pachet cu o serie de avantaje pentru antreprenor.

Nu doar perioada care urmează este cea mai bună pentru atragerea de fonduri UE, ci şi prezentul, pentru că suntem la congruenţa mai multor surse de finanţare europeană. Dacă discutăm, avem la dispoziţie peste 50 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune.

Antreprenorii nu mai vin cu cărucioare pentru proiectele pe fonduri europene, acum totul este e digitalizat. Nu înseamnă neapărat că a şi scăzut numărul de documente. Birocraţie există.  Nu putem să spunem că nu există şi mare parte din ea este necesară. Tot ce înseamnă fonduri europene, aşa cum vedem şi din denumire, vin la pachet de la nivel european, cu un  set de reguli.

Într-adevăr, dacă e să ne uităm la cum arăta peisajul fondurilor europene în 2007 şi cum arată acum, în 2024, s-au făcut multe progrese, lucrurile sunt mult mai mult, dar clar este loc şi de mai bine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24