Eveniment

Obiectivul electoral al UDMR pentru alegerile europarlamentare. Uniunea cere regruparea fondurilor pentru dezvoltare regională: Să nu lăsăm guvernul de la Bucureşti să îşi bată joc de proiecte

Obiectivul electoral al UDMR pentru alegerile...

Autor: Vasile Magradean, Mediafax

04.04.2019, 15:58 118

UDMR cere, în programul electoral pentru alegerile europarlamentare, regruparea fondurilor pentru dezvoltare regională, astfel încât să nu fie lăsat Guvernul să îşi bată joc de proiectele finanţabile din aceste fonduri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În programul electoral al UDMR la alegerile europarlamentare intitulat „Transilvania prosperă, Europa puternică” prezentat, joi, la Cluj-Napoca, în prezenţa preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, şi a candidaţilor Uniunii, se arată că ar fi vorba despre regruparea unei sume de două miliarde de euro în beneficiul Programului Operativ Regional şi în interesul comunităţilor locale.

„Pe 26 mai se va decide dacă vom avea o reprezentare maghiară puternică la nivel european sau dacă la Bruxelles se va face auzită doar vocea politicienilor români. (...) Cerem regruparea fondurilor pentru dezvoltare regională! Să nu lăsăm guvernul de la Bucureşti să îşi bată joc de proiectele finanţabile din aceste fonduri. Cerem descentralizarea resurselor, regruparea unei sume de două miliarde de euro în beneficiul Programului Operativ Regional şi în interesul comunităţilor locale. Prin această măsură am putea utiliza alte cincizeci de milioane de euro spre beneficiul comunităţilor noastre în fiecare judeţ”, se arată în documentul citat.

În program se subliniază că Uniunea va avea la alegerile pentru Parlamentul European o sarcină dublă, de a lupta pentru cauza maghiară şi împotriva discursului anti-maghiar.

„Nu putem lăsa drepturile minorităţilor să depindă doar de bunăvoinţa statelor membre, de bunăvoinţa statului român! În pofida declaraţiilor sonore ale reprezentaţilor statului şi ale politicienilor români de vârf, cunoaştem adevărul: România nu este un stat exemplar, situaţia minorităţilor nu este rezolvată. Prin urmare se face necesară o reglementare la nivel european”, se menţionează în program.

De asemenea, Uniunea mai solicită fonduri europene pentru Autostrada Transilvania, în condiţiile în care construirea autostrăzilor în această regiune a fost şi rămâne o prioritate pentru UDMR.

„Acesta a fost un real obiectiv al nostru şi atunci, când alte partide ignorau problema. Pentru ca guvernul să nu poată folosi scuza lipsei de fonduri, recomandăm finanţarea construcţiei din fonduri europene. Un obiectiv special al noii politici de coeziune este stabilirea unor conexiuni performante în Europa, aşadar şi dezvoltarea reţelelor digitale şi de transport strategice. Acest obiectiv ar trebui să devină prioritar şi în România”, se mai cere în programul electoral al Uniunii.

Totodată, în document se mai menţionează că, în funcţie de creşterea competitivităţii şi de stabilitatea economiei, România va trebui să introducă moneda euro la mijlocul decadei 2020, fapt care va reduce riscurile de curs datorate instabilităţii valutei naţionale şi va elimina schimbările permanente de curs valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO