Eveniment

Obrazuri subţiri de politicieni implicate în mafia retrocedărilor ilegale de păduri. Intangibilii Viorel Hrebenciuc şi IIie Sârbu au intrat în vizorul DNA

Viorel Hrebenciuc ar fi implicat în soluţionarea retrocedării a 43.000 de hectare de pădure, intervenind pe lângă şeful Romsilva Adam Crăciunescu să nu fac contestaţie la deciziile de retrocedare.

Galerie foto

Autor: Catalin Lupasteanu, Iulian Anghel

16.10.2014, 00:06 687
Politicieni de calibru şi magistraţi au trecut ieri pragul DNA Braşov fiind cercetaţi într-un dosar de retrocedări ilegale de păduri şi terenuri agricole de peste 90.000 de hectare, care la preţul pieţei pot fi evaluate la aproape jumătate de miliard de euro. Principalul păgubit este Romsilva care, în 25 de ani, a pierdut prin retrocedări peste 3 milioane de hectare de pădure. Între cei aduşi ieri la audieri se numără Prinţul Paul şi prinţesa Lia, senatorul Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, deputatul Viorel Hrebenciuc, influent lider al PSD din zona Moldovei, dar şi deputatul PSD Ioan Adam.

Procurorii DNA Braşov fac cercetări pentru infracţiuni de corupţie care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol în mai multe localităţi şi au făcut ieri percheziţii în 25 de locuri din judeţele Braşov, Bacău, Covasna şi în Bucureşti la instituţii publice – primării, tribunale - sedii de firme.

Anchetatorii au percheziţionat şi biroul de avocatură din Braşov al deputatului PSD Ioan Adam. În acest dosar mai sunt vizaţi judecătorii Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, CSM anunţând că a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea lor la domiciliu. Potrivit unor surse din DNA, prinţul Paul Philippe şi prinţesa Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României au încercat, prin cumpărare de influenţă, să le fie reconstituit nemeritat dreptul de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În ceea ce îl priveşte pe Viorel Hrebenciuc, acesta s-ar fi implicat în soluţionarea retrocedării unei suprafeţe de 43.000 de hectare de teren forestier, pentru care ar fi fost făcută o contestaţie de către Romsilva, având în acest sens şi sprijinul deputatului Ioan Adam. Anchetatorii au probe din care ar rezulta faptul că Hrebenciuc l-ar fi abordat pe directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, prin intermediul senatorului Ilie Sârbu, despre care afirmă că ar fi o „persoană cu foarte mare influenţă asupra directorului RNP Romsilva“. Finalul ar fi trebuit să fie neefectuarea de către Romsilva a demersurilor pentru împiedicarea retrocedării suprafeţelor menţionate.

După Revoluţie, Romsilva a pierdut prin retrocedare peste 3 milioane de hectare de pădure. La 25 de ani de la căderea comunismului, după retrocedări în natură al căror volum nu îl mai ştie nimeni şi în acţiuni şi cash de peste 10 miliarde de euro, România continuă să fie terenul unor afaceri colosale cu active ale statului  tranzacţionate în cadrul retrocedărilor. Peste 200.000 de dosare de retrocedări încă mai aşteptau în primăvară să fie soluţionate şi aşa a apărut, pe lângă retrocedările ilegale, o afacere înfloritoare a samsarilor care cumpără dosare de la proprietari, la preţuri neînsemnate şi, cu ajutorul judecătorilor sau al celor din comisiile de retrocedări, capătă rapid proprietăţi la preţuri de zeci de ori mai mari decât cele pe care le-au achitat foştilor proprietari. Dosarul deschis la Braşov nu este primul de acest fel. George Becali a fost condamnat într-un dosar ce avea legătură cu retrocedările (schimbul de terenuri cu MApN), iar ginerele preşedintelui Traian Băsescu este urmărit penal chiar într-un astfel de dosar de retrocedare („Moştenirea Brătienilor”). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO