Eveniment

Oferta disperata a suedezilor: avioane Gripen noi la pretul la care americanii ne dau F16 vechi

Oferta disperata a suedezilor: avioane Gripen noi la pretul la care americanii ne dau F16 vechi
15.04.2010, 23:04 1740

Ingrijorati ca Guvernul Romaniei nu ar putea lua in calculoferta Gripen de avioane de lupta multirol, suedezii de la Saab aulansat o noua oferta, de data aceasta, spun ei, finala si care vineca raspuns la decizia recenta a CSAT (Consiliul Suprem de Aparare aTarii) de aprobare a ofertei americanilor de la Lockheed Martinpentru modelul de avion F16.

Suedezii sunt gata sa ofere un pachet de 24 de avioane noi detipul Gripen la acelasi pret la care americanii vor sa ne deaavioane F16 uzate, respectiv 1 mld. euro (1,3 mld. dolari). Inplus, Saab mai ofera un offset de 100% din valoarea ofertei care setraduce prin investitii pe termen lung ale suedezilor in industriade aeronautica romaneasca si alte sectoare din Romania. Pachetulmai cuprinde servicii de antrenament al pilotilor si tehnicienilor,logistica, componente de schimb si personal pentru suport.

"Pana in prezent, intre noi si autoritatile romane n-au fostdecat schimburi de informatii privind avioanele Gripen, lucruobisnuit in prima faza a unei astfel de achizitii. Urmatorul pasfiresc ar fi sa ne invite, si cred ca acelasi lucru asteapta siEurofigher, sa depunem ofertele complete pentru ca guvernul sa aibala dispozitie toate datele de care are nevoie pentru a lua odecizie. Din punctul nostru de vedere, Romania nu dispune la oraactuala de toate datele pentru a lua o decizie finala", spune JerryLindbergh, reprezentant al guvernului Suediei.

Atat reprezentantii Saab, cat si cei ai Eurofighter au militatpentru un proces transparent de achizitie a avioanelor de vanatoaremultirol de catre Romania si au specificat faptul ca autoritatilelocale nu au semnat codul de bune maniere privind achizitiamilitara care se practica in lume.

Oferta aprobata recent de CSAT include in prima faza 24 deavioane F-16 block 25 (fabricate "n anii '80) ce vor costa 1,3 mld.dolari, suma "n care este inclusa printre altele revitalizareaaparatelor, armamentul si munitia, asistenta tehnica pentru 3-5ani, logistica necesara si pregatirea pilotilor.

Ulterior, Romania s-a angajat sa mai achizitioneze "nca 24 deavioane F-16 noi. Aceste achizitii ar include Romania in programulamerican de livrare a 24 de aparate de zbor F-35, care la oraactuala sunt singurele avioane de lupta din generatia a cincea.

"Nu este vorba despre achizitia de avioane de lupta, ci despresiguranta nationala. Cand guvernele noastre colaboreaza, suntemgata sa-i sustinem. Pe cine ai vrea sa ai ca aliat ca sa luptialaturi de el si sa te antrenezi impreuna? Pot sa va spun caaviatia americana este cea mai capabila din lume. Daca era vorbanumai de avioane, puteai sa construiesti un scut antiaerian. Multispun ca modelul de avion F16 este vechi, de 25 de ani, dar va potspune ca primul avion F16 pe care l-am pilotat acum 25 de ani nueste acelasi cu cel produs in prezent sau cel de tipul block 25.Fiecare tip de avion F16 a venit cu imbunatatiri", spune BobDulaney - director departament de dezvoltare internationala dincadrul Lockheed Martin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO