Eveniment

Oficialii americani resping temerile Rusiei privind amplasarea scutului antirachetă în România

Autor: Iuliana Enache - Mediafax

04.05.2011, 10:02 216

Oficialii americani au respins temerile Rusiei, care a cerutgaranţii legale din partea SUA că scutul antirachetă din România nuva fi îndreptat împotriva rachetelor sale, reiterând invitaţia de aparticipa la un sistem comun de apărare antirachetă, relatează NewYork Times, în ediţia online.

Rusia a reacţionat imediat după acordul dintre Bucureşti şiWashington privind locul unde vor fi amplasaţi interceptoriiamericani pe teritoriul României, în cadrul scutului antirachetă.Moscova a afirmat că acest demers ignoră angajamentele luate deStatele Unite că Rusia va avea un rol în procesul de luare adeciziilor.

"Regretăm să spunem că paşii practici privind construirea unuisegment european al sistemului global american de apărare au fostfăcuţi fără a se ţine cont de dialogul ruso-american pe temaapărării antirachetă, care a început în baza unei decizii apreşedinţilor Dmitri Medvedev şi Barack Obama", se arată într-uncomunicat al Ministerului rus de Externe.

Oficialii americani au respins însă aceste critici şi aureiterat invitaţia adresată de Statele Unite şi NATO Rusiei de aparticipa la un sistem de apărare antirachetă comun pentruEuropa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO