Eveniment

Oficialii de la Londra îşi îndulcesc tonul cu privire la accesul europenilor la piaţa muncii din Marea Britanie

„Sistemul de sănătate, companiile şi universităţile din Marea Britanie care depind de cetăţenii europeni au nevoie de răspunsuri acum, nu peste 14 luni“

„Sistemul de sănătate, companiile şi universităţile din Marea Britanie care depind de cetăţenii europeni au nevoie de răspunsuri acum, nu peste 14 luni“

Autor: Roxana Rosu

28.07.2017, 00:07 1213

Oficialii britanici au început să îşi îndulcească tonul atunci când discută despre accesul la piaţa locală de muncă după Brexit, recent fiind rândul secretarului de interne Amber Rudd să asigure companiile că Marea Britanie nu va închide uşa în faţa cetăţenilor europeni care vor să lucreze pe insulă.

La mai bine de un an de la re­fe­ren­du­mul care a decis ieşirea din UE, ofi­cialul britanic asigură angajatorii că vor avea la dispoziţie o perioadă de tran­ziţie de până la trei ani pentru a-şi adapta sistemul de recrutare, după ce Marea Britanie va ieşi din Uniune în 2019.

„Vrem ca mediul de business să continue să fie deschis cu cei care ajută ca Marea Britanie să fie un loc prosper. Trebuie să atragem în continuare cei mai pregătiţi şi inteligenţi imigranţi din lume“, declară Amber Rudd în Financial Times.

În acelaşi timp, ea subliniază că autorităţile trebuie să aplice un nou sistem de emigrare, care să asigure controlul şi să fie în avantajul ambelor părţi. În acet context, secretarul de stat a cerut Migration Advisory Committee date referitoare la costurile şi beneficiile aduse de emigranţii europeni în economia britanică.

Pe de altă parte, există voci care spun că poziţia actuală exprimată de Amber Rudd, politician care a stat mult timp în umbra premierului Theresa May, a venit cu mare întârziere, cu atât mai mult cu cât ea a adoptat anterior poziţii foarte stricte cu privire la imigranţi, cerând chiar companiilor să declare câţi angajaţi străini au.

Cel mai probabil, secretarul de interne va recomanda crearea unui sistem de permise de muncă pentru europenii care vor să lucreze în Marea Britanie după ce această ţară va părăsi Uniunea.

Asociaţiile de business sunt însă îngrijorate că datele privind impactul emigranţilor în economie, analizate de Migration Advisory Committee, vor fi disponibile abia în septembrie 2018, cu doar şase luni înainte de ieşirea oficială din UE, prea târziu pentru ca guvernul să ţină cont de rezultate atunci când stabileşte viitorul regim de imigrare.

„Anunţul nu va fi de niciun ajutor pentru spitalele care deja văd un număr record de asistente medicale care pleacă sau pentru companiile care se chinuie să recruteze angajaţii de care au nevoie. Sistemul de sănătate, companiile şi universităţile din Marea Britanie care depind de cetăţenii europeni au nevoie de răspunsuri acum, nu peste 14 luni“, explică Ed Davey, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat Liberal.

Potrivit Financial Times, pe lângă etapa de consultare, va exista şi un pro­gram de negociere între zona de bu­siness, industrie, sindicate şi instituţiile de învăţământ în următoarele luni. O ana­liză referitoare la imigrare şi Brexit va fi publicată în toamnă, urmând ca un proiect de lege în acest sens să fie înaintat în ianuarie. Totuşi, aceste documente vor crea cel mai probabil instrumentele necesare pentru a reglementa migraţia din UE, mai degrabă decât să stabilească detalii clare cu privire la un nou sistem de vize pentru cetăţenii europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO