Eveniment

Oficialii europeni pun pe masă aplicarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Oficialii europeni pun pe masă aplicarea celui de-al...

Autor: Ramona Cornea

30.05.2022, 00:07 323

A trecut aproape o lună de când Comisia Europeană a prezentat noul pachet de sancţiuni Parlamentului European, însă a fost blocat pe 18 mai, întrucât liderii naţiunilor UE nu au putut ajunge la o decizie unanimă. Principalul punct de conflict este propunerea de interzicere a importului de petrol rusesc.

O reuniune specială a Consi­liului European a fost con­vocată luni şi marţi pentru a dis­cuta sprijinul acordat Ucrainei şi proble­mele co­nexe legate de apărare, energie şi se­cu­ritate alimentară. Ce de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei este şi el pe masă.

Deşi  a trecut aproape o lună de când Comisia Europeană a prezentat noul pachet de sancţiuni Parlamentului European, el a fost blocat pe 18 mai, întrucât liderii naţiunilor UE nu au putut ajunge la o decizie unanimă. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, speră că se poate ajunge la un compromis.

Când a prezentat pachetul de sancţiuni, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a lăsat loc de interpretare. „Va fi o interdicţie completă a petrolului rusesc, transportat pe mare şi prin conducte, brut şi rafinat“, a spus ea.

Statele membre fără ieşire la mare se străduiesc să găsească soluţii pentru a putea înceta rapid să se bazeze pe conductele de petrol din Rusia, însă Ungaria a refuzat categoric să accepte ideea. În prezent, proiectul Consiliului European se referă doar în termeni generali la eliminarea treptată a combustibililor fosili din Rusia. Acest lucru plasează petrolul în aceeaşi categorie cu gazul, o problemă asupra căreia nu se poate ajunge la un acord.

Sâmbătă, pe 28 mai, Comisia Euro­peană a trimis guvernelor membre o propu­nere revizuită a pachetului de sancţiuni, care prevede un embargo asupra impor­turilor de petrol pe cale maritimă, permi­ţând în continuare importul de petrol prin conducte, în încercarea de a convinge Un­garia să fie de acord cu sancţiunile supli­mentare împotriva Moscovei, după cum scrie Bloomberg.

Surse apropiate discuţiilor dintre ofici­alii europeni, citate de Bloomberg, spun că propunerea revizuită permite, pentru o perioadă limitată de timp, livrările de petrol prin oleoductul Drujba, principala sursă de importuri de petrol a Ungariei. Oleoductul Drujba, care aprovizionează Europa Centrală, traversează teritoriul ucrainean.

În plus, statele membre îşi vor elimina treptat importurile de ţiţei pe cale maritimă în şase luni, iar pe cele de produse petroliere rafinate în opt luni.

Propunerea ar acorda mai mult timp Ungariei pentru a găsi o soluţie tehnică prin care să-şi satisfacă nevoile energetice. Ungaria spune că are nevoie de până la patru ani pentru a se îndepărta de sursele ruseşti de aprovizionare cu ţiţei şi că are nevoie de investiţii de aproximativ 750 de milioane de euro pentru modernizarea rafinăriilor şi extinderea unei conducte care aduce petrol din Croaţia.

De asemenea, propunerea revizuită a pachetului de sancţiuni ar aborda preocupările altor ţări fără ieşire la mare, inclusiv Slovacia şi Republica Cehă. Conform noului proiect, Bulgaria ar avea o perioadă de tranziţie până în iunie sau decembrie 2024, iar Croaţia ar putea obţine o scutire pentru importurile de motorină.

Pe de altă parte, eliminarea restricţiei legate de importul petrolului din pachet va afecta impactul sancţiunilor. Anul trecut, Rusia a livrat aproximativ 720.000 de barili de ţiţei pe zi către rafinăriile europene prin conducta sa principală către regiune. Pe mare, Rusia a transportat 1,57 milioane de barili pe zi, conform Bloomberg.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a livrărilor de conducte sunt către Germania şi Polonia, care au spus că se vor îndepărta de sursele de aprovizionarea ruseşti, indiferent de orice acţiune a UE.

Pe lângă sancţiunile legate de importul de petrol, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE va exclude cea mai mare bancă rusească din SWIFT şi va interzice trei mari posturi ruseşti de radio şi televiziune pe frecvenţele şi posturile din Europa.“

Postul de televiziune Al Jazeera relatează că preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski spune că se va adresa Consiliului Europei în timpul reuniunii de luni şi marţi.

„În special, voi vorbi despre teroarea care a devenit singura formă de acţiune a statului rus împotriva Europei. Teroare pe pământul Ucrainei. Teroare pe piaţa energetică a Europei, nu doar în ţara noastră. Teroare pe piaţa alimentară şi la scară globală. Şi ce fel de teroare va urma?“

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, afirmă că scopul sancţiunilor UE este de a „învinge maşinăria de război rusă”, iar măsurile cu privire la importul de petrol din Rusia sunt iminente

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO