Eveniment

Olaf Scholz vrea o coaliţie a SPD cu ecologiştii şi cu Partidul Liber-Democrat

 Olaf Scholz vrea o coaliţie a SPD cu ecologiştii şi...

Autor: Mihai Draghici

27.09.2021, 16:43 154

Olaf Scholz, candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) pentru postul de cancelar al Germaniei, a afirmat luni că ar vrea formarea unei coaliţii guvernamentale cu Alianţa '90 / Verzi şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP).

"Vom lansa foarte rapid negocieri cu partidele cu care vrem să formăm guvernul", a afirmat Olaf Scholz. Actualul vicecancelar al Germaniei crede, potrivit publicaţiei Die Welt, că scrutinul parlamentar a fost câştigat de Partidul Social-Democrat (SPD), de Alianţa '90 / Verzi şi de Partidul Liber-Democrat (FDP).

Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), avându-l candidat la funcţia de cancelar pe Olaf Scholz, a obţinut 25,7% din voturi în scrutinul parlamentar, conform rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 76,6% din buletinele de vot.

Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU), care îl are candidat pentru postul de cancelar pe Armin Laschet, a obţinut 24,1%.

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, SPD va obţine 206 locuri în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei, care are în total 735 de locuri. Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) va avea 196 de locuri în Bundestag.

Cele două formaţiuni vor avea nevoie de coaliţii pentru a forma viitorul guvern.

Alianţa '90 / Verzi (ecologistă) a obţinut 14,8% din voturi (118 locuri în Bundestag), iar Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 11,5% (92 de locuri). Formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) a obţinut 10,3% (83 de locuri), iar partidul Die Linke (stânga) 4,9% (39 de locuri).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO