Eveniment

Olguţa Vasilescu: Ani la rând, salariile la stat au fost mici, iar cele din privat la fel de mici. România era căutată pentru forţa de muncă ieftină. Aşa am rămas fără 4 milioane de cetăţeni care au plecat acolo unde munca se plăteşte la adevărata valoare

Olguţa Vasilescu: Ani la rând, salariile la stat au...

Autor: Departamentul Politic

02.05.2019, 11:02 31447

Purtătorul de cuvânt al PSD Lia Olguţa Vasilescu a afirmat, joi, că este bine că liberalii avertizează din timp că au intenţia de a tăia salarii şi a da afară bugetarii atunci când PNL va veni la guvernare, fiindcă aşa măcar lumea ştie la ce să se aştepte.

„Este exact ce vă spuneam: ne anunţa, cu subiect şi predicat, că vor tăia salarii şi vor da afară 500.000 de bugetari (vezi şi postările lui Florian Catu) şi ne-a avertizat, anul trecut, însuşi Orban că primul lucru pe care îl vă face PNL când va veni la guvernare, va fi să abroge legea salarizării. Unde are domnul Orban o fractură de logică atunci când spune că salariile bugetarilor nu mai trebuie să crească, fiindcă cele din mediul privat sunt mai mici? Ani la rând, salariile la stat au fost mici, iar cele din privat la fel de mici. România era căutată pentru forţa de muncă ieftină. Aşa am rămas fără 4 milioane de cetăţeni care au plecat acolo unde munca se plăteşte la adevărata valoare”, a scris Olguţa Vasilescu, joi, pe Facebook.

Ea a adăugat că după ce Opoziţia a minţit atunci când PSD-ALDE a votat legea salarizări, acum liberalii reproşează că sunt prea mari creşterile salariale.

„Faptul că guvernarea PSD-ALDE a votat legea salarizării despre care opoziţia minţea cu neruşinare că prevede creşteri salariale infime, iar acum ne spune că sunt prea mari, a forţat mediul privat să crească salariile, cu atât mai mult cu cât deficitul de forţă de muncă e uriaş. În acelaşi timp, s-a majorat salariul minim de la 1.250 lei la 2.080 lei pentru cei fără studii superioare, 2.350 lei pentru cei cu studii superioare, 3.000 lei pentru cei care lucrează în construcţii, adică cel mai afectat sector de exodul forţei de muncă. Mulţumim că, spre deosebire de data trecută când ne-aţi luat 25 la sută din salarii, aţi impozitat pensiile, aţi scăzut ajutoarele persoanelor cu dizabilităţi şi aţi dat afară sute de mii de bugetari, acum măcar ne avertizaţi ca să ştim ce ne aşteaptă!”, a completat Vasilescu.

Reacţia acesteia face referire la o postare pe Facebook, din 18 octombrie 2018, în care preşedintele PNL Ludovic Orban afirmă că salariile din sectorul public nu trebuie să crească decât după o majorare a celor din mediul privat. Liderul liberal preciza că această creştere a salariilor funcţionarilor nu trebuie să o depăşească pe cea din mediul privat.

„Salariile din sectorul public nu trebuie să crească decât după ce cresc salariile din sectorul privat şi în niciun caz creşterea salariilor funcţionarilor nu trebuie să depăşească creşterea din mediul privat. Salariile din sectorul public sunt plătite din taxele şi impozitele plătite de privaţi şi o creştere prea mare devine de nesusţinut. Mai mult decât atât, astăzi, criză forţei de muncă este accentuată şi de o creştere prea mare şi prea bruscă a salariilor din administraţie, pentru că foarte mulţi angajaţi din privat se mută la stat, unde s-a ajuns la situaţia să fie plătiţi mai bine şi unde exigenţele nu sunt la fel de mari. Aproape am ajuns în situaţia în care firmele nu mai au pe cine să angajeze, se închid afaceri sau nu se mai pot dezvolta şi până la urmă nu o să mai avem din ce plăti salariile din sectorul public”, a scris Ludovic Orban, pe Facebook în data de 18 octombrie 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO