Eveniment

OMT: Romania are o pozitie foarte buna pentru turism rural

11.10.2004, 00:00 279



Romania si Europa Centrala si de Est in ansamblul ei sunt intr-o pozitie foarte buna pentru a dezvolta turismul rural, indeplinind toate preconditiile necesare pentru reusita in acest domeniu, a declarat Francesco Frangialli, secretar general al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT).



"Romania are potentialul necesar, aici existand munti, paduri si o populatie rurala care traieste inca din agricultura, fapt care a ajutat la mentinerea unor traditii si mosteniri culturale. Totodata, aceasta zona este accesibila dintre toate centrele importante ale Europei de Vest si Nord, si va deveni si mai accesibila datorita noii infrastructurii rutiere, care se va dezvolta aici", a adaugat Frangialli, la deschiderea seminarului international pentru turism rural "EcoTurism", organizat la Moeciu.



Un alt element care favorizeaza dezvoltarea acestui sector in Romania este cererea din ce in ce mai mare de pe piata occidentala. Turistii din Vest se orienteaza tot mai vizibil spre tarile Europei de Est, atrasi de oferta din ecoturism. Din acest punct de vedere Romania si Bulgaria au inregistrat in ultimii ani adevarate boom-uri ale turismului, considera reprezentantul OMT.



"A treia conditie care contribuie la dezvoltarea turismului rural in Romania este posibilitatea transferului de cunostinte dinspre vestul spre estul Europei odata cu aderarea la Uniunea Europeana", a mai spus Frangialli.



Potrivit acestuia, viitoarea Comisie Europeana va colabora cu OMT in vederea dezvoltarii turismului prin facilitarea transferului de know-how din tarile occidentale cu traditie in domeniu.



Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va avea o contributie esentiala in dezvoltarea turismului si prin asigurarea accesarii unor fonduri pentru modernizare si extinderea infrastructurii de transport.



De asemenea, este nevoie de asigurarea unei capacitati de cazare care sa acopere cererea, dar sa permita si dezvoltarea unor puncte de agrement.



"Turistii nu vor sta sa se uite cum fac vacile, ci doresc sa se implice in viata satelor vizitate, sa faca drumetii, rafting si alte activitati", a mai spus Frangialli.



Secretarul general al OMT a calificat agroturismul drept o modalitate importanta de dezvoltare economica a zonei rurale, prin care ar putea fi limitata migrarea spre orase sau in tarile occidentale.



Statisticile Ministerului Turismului arata ca in Romania au fost deschise in acest an 400 de pensiuni, iar oferta incepe sa se diversifice.



La nivel mondial, turismul rural a inregistrat in ultimii ani o evolutie spectaculoasa, avand o rata de crestere dubla fata de turismul international in general.



Situatia economica si politica de dupa 2001 a dus la modificarea cerintelor turistilor, acestia devenind interesati de reducerea costurilor vacantelor, tendinta care a dus la reorientarea spre turismul rural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO