Eveniment

“Omul bolnav al Europei” este din nou în recesiune, iar creditorii îşi pierd răbdarea

“Omul bolnav al Europei” este din nou în recesiune,...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

13.02.2016, 09:30 2974

Economia Greciei a intrat din nou în recesiune în ultimul trimestru al anului trecut, scrie Bloomberg. Produsul Intern Brut al ţării a suferit o contracţie de 0,6% în ultimele trei luni ale anului 2015, după o scădere de 1,4% în trimestrul 3 al anului 2015, conform Eurostat.

Venirea la putere a stângii radicale a lui Alexis Tsipras la începutul anului 2015 sub un program anti-austeritate a dus la tensiuni cu creditorii internaţionali şi la intrarea Greciei în incapacitate de plată la 1 iulie 2015. În luna august a anului trecut, guvernul grec a semnat un nou acord cu creditorii pentru un bailout în valoare de 86 de miliarde de euro.

Însă guvernul de la Atena are de a face cu o situaţie dificilă. Opoziţia puternică faţă de planul cabinetului Tsipras de a reforma sistemul de pensii, presiunea din partea UE de a controla valul de refugiaţi şi scăderea puternică a bursei de la Atena pun perspectivele Greciei sub un nor negru.

Tassos Anastasatos, economist la Eurobank Ergasias în Atena, este de părere că guvernul trebuie să ia măsuri “simbolice şi reale” pentru a spori încrederea în abilitatea sa de a efectua reforme. Economistul vede o slăbire a cererii interne în economia greacă pentrul anul 2016 şi crede că această scădere ar putea compensată de exporturi şi investiţii.

Poul Thomsen, şeful departamentului european al FMI, atrage atenţia asupra posibilităţii de a alimenta din nou frica unei ieşiri a Greciei din zona euro în cazul în care în care guvernul elen şi creditorii internaţionali nu vin cu un plan credibil pentru a face sustenabilă datoria publică a Greciei, de aproape 182% din PIB. Grecia şi partenerii europeni vor trebui să ia decizii dificile în următoarele luni.

Conforum unor calcule ale Bloomberg, economia a scăzut în 2016 cu 0,7%, după ce estimările din acordul semnat cu creditorii în anul 2015 prevedeau o contracţie de 2,3% a economiei anul trecut.

Însă declinul a fost oprit parţial şi de o creştere anuală cu 90% a plăţilor cu cardul, datorită introducerii controalelor de capital în iunie 2015, conform economiştilor Paul Mylonas şi Nicholas Magginas de la National Bank of Greece.

Comisia Europeană estimează în prognoza sa de iarnă că economia Greciei va scădea cu 0,7% în 2016 şi va creşte cu 2,7% în anul următor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO