Eveniment

Omul de afaceri Avraham Morgenstern, reţinut în Buenos Aires

Omul de afaceri Avraham Morgenstern, reţinut în Buenos...

Autor: Andreea Traicu

14.12.2017, 07:33 9952

Omul de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în România la 8 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, a fost localizat şi reţinut, în cursul nopţii, în Buenos Aires, Argentina, transmite Poliţia Română.

"Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din Poliţia Română, iar operaţiunea s-a derulat cu sprijinul Europol, Interpol si U.S. Marshall. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare, documentele de identitate ale unui conaţional. În prezent, se derulează procedura legala in astfel de situaţii", potrivit poliţiştilor.

Poliţiştii au colaborat cu anchetatori din peste 26 de state, în special cu cei din Spania şi Germania.

Avraham Morgenstern a fugit din România înainte de a fi condamnat pentru evaziune fiscală pentru că nu a înregistrat veniturile din trei contracte încheiate cu RAEDPP Constanţa şi o firmă şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri.

În aceeaşi zi în care afaceristul era condamnat, Poliţia a anunţat că şeful Secţiei 6 şi adjunctul lui au fost trecuţi în funcţii inferioare, iar poliţistul însărcinat cu supravegherea judiciară este suspectat de favorizarea infractorului.


Condamnarea lui Avraham Morgenstern a fost făcută în dosarul în care apropiatul lui Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală pentru că nu a înregistrat veniturile din trei contracte încheiate cu RAEDPP Constanţa şi o firmă şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri.

În rechizitoriul transmis instanţei de judecată procurorii anticorupţie notau că, în perioada 2009 - 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al Shapir Structures, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte, încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa şi Confort Urban Constanţa, şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte.

În aceeaşi perioadă, mai arată anchetatorii, acesta a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants ltd Cipru şi Comrad Leasing ltd Cipru.
Aceste activităţi au fost realizate, cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10 milioane de euro, se mai arată în documentul anchetatorilor.

Omul de afaceri Avraham Morgenstern mai este implicat într-un dosar disjuns din dosarul de corupţie al primarului Constanţei, Radu Mazăre, privind construirea de locuinţe sociale, a fost arestat o zi mai târziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO