Eveniment

Omul de afaceri Cătălin Chelu, prins în timp ce-i oferea mită chestorului Dan Fătuloiu - VIDEO

Omul de afaceri Cătălin Chelu, prins în timp ce-i oferea mită chestorului Dan Fătuloiu - VIDEO
19.11.2010, 18:24 983

Direcţia Naţională Anticorupţie a prins în flagrant delict,vineri, pe omul de afaceri Cătălin Chelu, în timp ce încerca să-iofere mită 50.000 de euro secretarului de stat în MAI Dan ValentinFătuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate în lucru launităţi de parchet, între care şi DIICOT, au declarat sursejudiciare citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, omul de afaceri Cătălin Chelu încercade mai mult timp să-l mituiască pe Fătuloiu, care l-a denunţat laDNA.

Oficialul a refuzat mita şi a anunţat DNA-ul. "Mituitorii aufost prinşi în flagrant de DNA", a declarat pentru Gândul chestorul Fătuloiu. "Vroiau să rezolvenişte dosare şi mi-au oferit două case, două maşini şi 50 de mii deeuro".

Surse din Ministerul de Interne au declarat pentru Gândul cămaşinile au fost descoperite de procurorii DNA chiar în parcareaMinisterului de Interne. Este vorba despre două BMW-uri albe, lafaşa locului fiind găsite şi actele caselor şi banii. Patrupersoane au fost prinse în flagrant.Miza afacerii erau câtevadosare care au legătură cu anchetele DIICOT. Valoarea mitei era deun milion de euro.

Acţiunea s-a soldat cu reţinerea lui Chelu, pentru audieri.

Chelu şi-aconstruit averea dar şi faima de investitor pe Bursă investind înacţiunile SIF-urilor încă de la listarea acestora în 1999, când setranzacţionau la preţuri de 300-400 de lei vechi (0,03- 0,04 lei),intuind potenţialul uriaş care se afla în portofoliile acestora. Înultimii zece ani, preţul titlurilor SIF a crescut de 10 până la 40de ori, iar portofoliul lui Chelu a ajuns la câteva zeci demilioane de euro. SIF-urile l-au implicat pe Chelu şi în numeroasescandaluri, cele mai cunoscute fiind legate de depăşirea praguluide deţinere legal de 1%. În ultimii doi ani, au apărut numeroaseraportări care arată că omul de afaceri controlează direct şiindirect, prin intermediul a zeci de firme, pachete de acţiuni laSIF-uri care depăşesc cu mult pragul de 1% impus de lege. În urmaacestor raportări, care au venit chiar de la conducerile SIF, Chelua fost obligat de CNVM să vândă din acţiunile deţinute la SIF-uripentru a se încadra în prevederile legale.

El a negat defiecare dată legătura cu firmele publicate de SIF-uri, la care nufigurează ca acţionar direct, însă conducerile SIF au găsitargumente în favoarea concertării, inclusiv faptul că majoritateafirmelor respective pot fi contactate la acelaşi număr de telefonla care răspund şi firmele cunoscute ale luiChelu.

Cătălin Chelueste de departe proprietarul celui mai mare portofoliu de companiilistate la Bursă, cu 14 companii la care este acţionar direct sauprin intermediul unor firme interpuse, însă valoarea medie acompaniilor sale nu depăşeşte 10 mil. lei, fiind vorba despreproducători mici din industria de componente auto, componenteelectrice sau din sectorul alimentar.

Chelu a preluat majoritatea firmelor la care este acţionar de laSIF-uri, iar multe dintre aceste firme au fost folosite ulterior cavehicule de investiţii pentru alte achiziţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO