Eveniment

Omul de afaceri Ioan Niculae acuză: Străinii primesc subvenţii pentru terenurile agricole nelucrate în România

Omul de afaceri Ioan Niculae acuză: Străinii primesc subvenţii pentru terenurile agricole nelucrate în România

Autor: Liviu Iancu

09.05.2011, 18:07 1078

Firme din străinătate deţin în România peste 150.000 de hectarede teren agricol pe care nu le lucrează, dar pentru care primescsubvenţii de la statul român, afirmă Ioan Niculae, proprietarulgrupului de firme InterAgro.

"Ar fi foarte bine venită legea taxării celor care nu îşilucrează terenurile şi ar duce la o concentrare a terenuriloragricole. Atât timp cât tu, statul român, îi dai subvenţie pentruteren nelucrat, ai voie să îl taxezi. Dacă ne uităm la francezi,statul a mers până la a lua înapoi aceste terenuri nelucrate.Franţa are o astfel de lege, este în vigoare şi a avut efectepozitive, şi ar trebui s-o aibă şi România", a spus Niculae.

El a adăugat că România a ajuns în situaţia de a exportasubvenţii, pentru că foarte mulţi italieni, germani, austrieci,unguri au cumpărat terenuri şi primesc pentru ele sprijin de lastat, fără să le fi lucrat vreodată.

"Şi atunci, dacă el nu produce nimic din acel pământ, nu produceniciun venit pentru România, nu este normal să-l sancţionezi măcarla nivelul subvenţiei? Foarte mulţi străini au dat mai nimic peteren, până într-o mie de euro pe hectar, au primit subvenţie înfiecare an pe hectarul ăsta şi parctic şi-a amortizat costul deachiziţie. Ei au cumpărat terenul strict pentru acest sprijin de lastat, ştiind că avem o lacună legislativă în România şi că vor luasubvenţii. Ei sunt practic rentieri în România fără să munceascănimic", a afirmat omul de afaceri.

Niculae estimează că sunt peste 150.000 de hectare de terenagricol în proprietatea unor străini care nu le lucrează.

"Ştiu că în ultimul timp numai finlandezi şi danezi au cumpăratîn România peste 30.000 de hactare de pământ, mai ales în Ardeal",a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO