• Leu / EUR4.9430
  • Leu / GBP5.7237
  • Leu / USD4.7005
Eveniment

ONG, despre oile de pe nava răsturnată în Portul Midia: Nici criminalii nu merită să moară aşa

ONG, despre oile de pe nava răsturnată în Portul Midia: Nici criminalii nu merită să moară aşa

Autor: Departamentul Corespondenţi

30.11.2019, 17:22 144

Membrii unei asociaţii care a intervenit pentru salvarea oilor de pe nava răsturnată în Portul Midia susţin, într-un mesaj publicat pe Facebook, că nici oamenii care se fac vinovaţi de cele mai grave crime nu merită să moară aşa. „Au murit în întuneric, frig şi disperare”, spun aceştia.

Membrii Asociaţiei Letea Wild Horses, care au intervenit pentru salvarea oilor de pe nava răsturnată în Portul Midia, scriu într-o postare pe Facebook că doar 254 dintre cele aproximativ 14.600 de animale de pe vas au fost salvate.

„Ultima zi de căutat supravieţuitori s-a încheiat aşa cum prevăzuserăm, adică trist: nu am mai găsit nici un animal viu. Rămânem cu bilanţul de ieri: 254 de oi salvate, dintr-un total de circa 14.600. De căutat, am căutat peste tot. Publicul le va vedea de astăzi doar pe cele 254 salvate. Noi le-am văzut şi pe celelalte, cele 14.000 care nu au reuşit. Erau toate acolo, pe epavă. Toate au murit morţi grele şi chinuitoare. Au murit în întuneric, frig şi disperare. Toate s-au luptat să trăiască până la final. Cele mai multe s-au zbătut în zadar. Aveau o singură viaţă, la fel ca noi, iar acea viaţă s-a stins la scurt timp după ce se aprinsese, pe un vapor murdar şi trist. Au murit fără să cunoască libertatea, căldura sau liniştea. Nici oamenii care se fac vinovaţi de cele mai grave crime nu merită să moară aşa, darămite nişte animale nevinovate”, se arată în postarea de pe pagina de socializare.

În continuare, membrii asociaţiei susţin că circa 70 de miliarde de animale sunt ucise în fiecare an ca să satisfacă cererea de carne de pe piaţă şi se întreabă câţi dintre cei care sunt oripilaţi de această tragedie îşi voe mai aduce aminte de ea de Paşti.

„Gândiţi-vă ce consecinţe au alegerile voastre de viaţă. Gândiţi-vă că fără cerere nu există ofertă. Şi gândiţi-vă că, atâta timp cât există cerere pentru carne (fie ea de oaie sau de alt fel), atunci cu siguranţă oamenii vor găsi o metodă să satisfacă acea cerere. Circa 70 de miliarde de animale (fără a pune la socoteală peştii sau alte vieţuitoare din mări şi oceane) mor în fiecare an (!), majoritatea în condiţii comparabile cu cele în care au murit aceste oi. Asta va continua să se întâmple, atâta timp cât ne vom minţi în continuare că problema nu e la noi. Dar problema chiar este la noi, la fiecare dintre noi. Atâta timp cât noi nu vom schimba ceva fundamental în stilul nostru de viaţă, suferinţele vor continua. Sau, altfel spus, oare câţi dintre românii oripilaţi de această tragedie îşi vor mai aduce aminte de ea peste câteva luni, de Paşti?”, au mai scris membrii ONG-ului.

Aceştia speră că oile salvate vor fi donate ONG-urilor şi că vor deveni un exemplu pentru toţi.

„Din punct de vedere juridic, pentru că nava nu a fost considerată nici un moment părăsită, oile care au supravieţuit aparţin cumpărătorului. Statul român a făcut o adresă oficială către acesta în care îi cere să doneze ONG-urilor animalele salvate, dar încă nu am primit un răspuns clar în acest sens. Cum vom şti mai multe, vă anunţăm. Suntem optimişti, totuşi. Avem convingerea că aceste oi vor fi salvate cu adevărat, până la capăt, şi că vor deveni un exemplu pentru noi toţi. Un exemplu că se poate şi altfel; că se poate ca animalele de fermă să ducă o viaţă frumoasă, dincolo de exploatarea şi egoismul uman. Se poate! Trebuie să se poată. Dar nu ţine de ele, din păcate, ci de noi. Nu cerem nimic în schimbul efortului nostru din aceste zile decât să vă gândiţi mai bine la deciziile pe care le luaţi în fiecare zi şi la cum afectează ele pe alţii, fie ei oameni sau animale”, se mai arată în postare.

Nava cu pavilion Palau s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia. La bordul ei se aflau peste 14.000 de oi şi un echipaj format din 22 de marinari.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9430
Diferență: -0,0546
Ieri: 4.9457
Azi: 4.7005
Diferență: 0,6208
Ieri: 4.6715
Azi: 5.7237
Diferență: -0,0367
Ieri: 5.7258
Azi: 4.9319
Diferență: 0,793
Ieri: 4.8931