• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7525
  • Leu / USD4.7424
Eveniment

ONU: Războiul din Ucraina este "un semnal de alarmă" pentru repararea sistemului energetic global

ONU: Războiul din Ucraina este "un semnal de alarmă" pentru repararea sistemului energetic global

Autor: Dorin Oancea

18.05.2022, 12:05 92

Secretarul general al ONU, António Guterres, a anunţat un plan de accelerare a trecerii mondiale la energia regenerabilă, afirmând că războiul din Ucraina este un semnal de alarmă pentru ca întreaga lume să renunţe la combustibilii fosili, scrie CNN. 

Luând cuvântul la lansarea raportului "Starea climei globale 2021" al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Guterres a descris constatările ca fiind "o litanie sumbră a eşecului umanităţii de a aborda perturbările climatice".

"Sistemul energetic global este stricat şi ne aduce tot mai aproape de o catastrofă climatică. Combustibilii fosili sunt o fundătură - din punct de vedere ecologic şi economic", a spus el. "Războiul din Ucraina şi efectele sale imediate asupra preţurilor la energie reprezintă un alt semnal de alarmă. Singurul viitor sustenabil este unul regenerabil. Trebuie să punem capăt poluării cu combustibili fosili şi să accelerăm tranziţia către energia regenerabilă, înainte de a ne incinera singura noastră casă", a spus el, adăugând că "timpul se scurge".

În planul său, Guterres a propus ca tehnologiile de energie regenerabilă, cum ar fi stocarea în baterii, să fie tratate ca "bunuri publice globale esenţiale şi disponibile în mod gratuit". El a solicitat crearea unei coaliţii globale privind stocarea pentru a accelera inovarea şi implementarea, condusă de guverne şi care să reunească companii de tehnologie, producători şi finanţatori.

Aceeaşi coaliţie trebuie să asigure, să extindă şi să diversifice aprovizionarea cu componente şi materii prime esenţiale pentru tehnologiile de energie regenerabilă.

Guvernele trebuie să creeze cadre şi să reformeze birocraţia pentru a uniformiza condiţiile de concurenţă pentru energiile regenerabile.

Guvernele trebuie să renunţe la subvenţionarea combustibililor fosili şi să protejeze persoanele şi comunităţile sărace şi cele mai vulnerabile.

Investiţiile private şi publice în energia regenerabilă trebuie să se tripleze, ajungând la cel puţin 4 trilioane de dolari pe an.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0486
Ieri: 4.9430
Azi: 4.7424
Diferență: 0,8914
Ieri: 4.7005
Azi: 5.7525
Diferență: 0,5032
Ieri: 5.7237
Azi: 4.9466
Diferență: 0,2981
Ieri: 4.9319