Eveniment

Operaţiunile prin offshore ar putea fi impozitate cu 16%

Octavian Marius Popa: Trebuie limitate operaţiunile cu offshore-urile pentru ca acestea să poată fi verificate mai uşor, pentru că uneori aceste operaţiuni ascund sume provenite din mită sau finanţări ale terorismului. Iniţiativa mea are scopul de a limita posibilitatea de a evita plata impozitului apelând la o societate offshore

Octavian Marius Popa: Trebuie limitate operaţiunile cu offshore-urile pentru ca acestea să poată fi verificate mai uşor, pentru că uneori aceste operaţiuni ascund sume provenite din mită sau finanţări ale terorismului. Iniţiativa mea are scopul de a limita posibilitatea de a evita plata impozitului apelând la o societate offshore

Autor: Adelina Mihai

08.04.2016, 00:06 1381

Operaţiunile derulate prin companii de tip offshore în România ar putea fi impozitate cu 16%, dacă un amendament la Codul fiscal depus de către deputatul PNL Octavian Marius Popa este aprobat.

„Oricine achiziţionează consultanţă juridică, de exemplu, prin intermediul unei companii offshore trebuie să plătească un impozit de 16%. Trebuie limitate operaţiunile cu offshore-urile pentru ca acestea să poată fi verificate mai uşor, pentru că uneori aceste operaţiuni ascund sume provenite din mită sau finanţări ale terorismului. Iniţiativa mea are scopul de a limita posibilitatea de a evita plata impozitului apelând la o societate offshore”, a spus deputatul Popa, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. El spune că această impozitare este necesară pentru că este singura modalitate de a limita operaţiunile unor companii care caută să evite plata taxelor în Româna prin achiziţia, de exemplu, a unor servicii de consultanţă prin companii offshore, întrucât nimeni nu poate şti care este valoarea reală a unui astfel de serviciu.

„Beneficiind de sprijinul unor consultanţi, uneori se ascund plăţi pentru anumite servicii oferite în companii offshore, pentru a diminua baza de impozitare în România. Altfel nu se explică de unele companii multinaţionale prezente în România ajung să plătească impozit pe profit foarte puţin sau deloc”, a mai spus Popa.

El a explicat că, în România, condiţiile de impozitare sunt foarte bune prin comparaţie cu alte state europene (la noi impozitul pe profit este de 16%, iar cel pe dividende este de 5%), dar în ciuda acestui fapt multe companii evită plata taxelor.

„În Grecia, impozitul pe profit este de 22%, iar cel pe dividende de 14%, dacă nu mă înşel. În România, impozitarea nu este excesivă, dar sunt foarte multe operaţiuni derulate prin offshore pentru a diminua baza de impozitare. De ani de zile se petrec aceste lucruri, iar până acum nimeni nu a făcut nimic”, a mai spus el. 

Discuţiile despre impozitarea operaţiunilor offshore în România vin în contextul dezvăluirilor din Panama Papers, considerat unul dintre cele mai importante atacuri la adresa companiilor offshore, în spatele cărora se află politicieni, sportivi, dar şi oameni de afaceri care şi-au ascuns averile pentru a evita plata taxelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO