Eveniment

Opinia unui medic despre lumea post-COVID: nu va mai fi niciodată la fel

Opinia unui medic despre lumea post-COVID: nu va mai fi...

Autor: Petru Mazilu

01.01.2022, 07:52 86

Specialiştii estimează că în cel mai fericit scenariu pandemia de COVID 19 îşi va pierde din intensitate sau va dispărea spre finalul anului viitor. Un medic susţine că situaţia se schimbă foarte rapid şi că indiferent de deznodământ lumea post pandemie va fi foarte diferită.

Alexandru Nechifor este medic la Spitalul Judeţean Galaţi şi prorector al Universităţii Dunărea de Jos.

Rep: Cum va evolua starea de sănătate a populaţiei anul viitor, în funcţie de evoluţia de până acum a pandemiei, de Omicron şi de previziunile pe termen scurt şi mediu?

Alexandru Nechifor: Foarte greu de previzionat. Din datele pe care le avem până acum despre varianta Omicron a SARS-CoV-2 înţelegem că este mult mai contagioasă, adică se răspândeşte mult mai repede că variantele anterioare (Delta, Alfa). Totuşi, se pare că simptomatologia este mai uşoară şi că variantele grave sunt rare. Toate aceste aspecte sunt într-o continuă dinamică, se pot schimbă radical. Dar sper ca anul 2022 să însemne sfârşitul acestei pandemii.

Rep: Care este cel mai pesimist şi cel mai optimist scenariu de anul viitor?

Cel mai optimist scenariu evident că face referire la sfârşitul pandemiei, deşi aceasta a lăsat urme extrem de adânci în sănătatea populaţiei, fie că vorbim de Long COVID, fie că discutăm despre extrem de multe afecţiuni neglijate în ultimii doi ani. Cel mai pesimist scenariu ar fi că aceasta pandemie să continue, să apară noi variante ale virusului care să fie atât de schimbate încât vaccinul să nu mai aibă efect, sau să avem de parte de începutul unei noi pandemii pentru că am realizat cam cât de vulnerabili suntem.

Rep: Ce boli ar putea să se răspândească mai mult decât normal, eventual să se răspândească necontrolat?

Aşa cum de acesta pandemie, sau de posibilitatea producerii ei, se discuta de câţiva ani buni, acum suntem în situaţia gravă de a discuta despre rezistenţă anumitor bacterii la absolut toate antibioticelor pe care le avem la dispoziţie. Este o situaţie extrem de gravă şi aceasta ar putea reprezenta începutul unei noi probleme mondiale, fiind foarte mult multe semnale care ne duc cu gândul la asta.

Rep: Ce alte efecte ar putea să producă pandemia asupra sănătăţii populaţiei?

Discuţia este amplă, dar acest virus a lăsat urme adânci în sănătatea populaţiei. Toate datele pe care le avem ne arată că sindormul Long Covid ne va da de furcă în perioada următoare şi, din păcate, vor fi efecte pe termen lung. Foarte îngrijorător este că afecţiunile oncologice, cardiologice, gastroenterologice au fost neglijate, astfel că în prezent şi în viitor avem de luptat cu agravarea acestor boli sau chiar cu imposibilitatea tratării lor altfel decât în manieră paleativa. Este o situaţie de multe ori disperată ce se soldează cu decese despre care aproape nimeni nu discută.

Rep: Ce ramuri ale medicinei ar putea avea de suferit în scenariile de mai sus?

Medicină este o muncă de echipă, absolut toate specializările au de suferit în timpul unei pandemii şi după aceasta.

Rep: Care sunt principalele riscuri pe termen mediu în ceea ce priveşte sistemul medical?

Sistemul medical este extrem de afectat de aceasta pandemie şi ar fi o greşeală să considerăm că după sfârşitul acesteia lucrurile vor sta mult mai bine, din motivele pe care le-am enumerat anterior. Evident că, aşa cum am putut observa că o problemă medicală devine brusc o problemă a întregii societăţi, afectarea economică este clară, afectarea socială, de interacţiune sunt şi ele urmări ale acestei pandemii peste care nu vom trece uşor. Implicaţiile sunt majore, atât la nivel economic, social, cât şi cultural. Lumea aşa cum o ştiam noi înainte de pandemie nu va mai fi niciodată la fel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO