Opinii

Opinie Dan Luca: 10 întrebări geopolitice pentru 2022

Opinie Dan Luca: 10 întrebări geopolitice pentru 2022

Autor: Dan Luca

18.04.2022, 10:08 284

Filosoful grec Platon spunea că de cele mai multe ori întrebarea corectă este mult mai importantă decât răspunsul corect. Fără banalităţi, voi încerca acest exerciţiu, al lansãrii a 10 întrebări care să ne dea de gândit, un pic mai strategic decât operaţionalul zilnic. Majoritatea problemelor enunţate provid din geopolitica europeană, cu amplu impact însă asupra cetăţeanului simplu.

 
  1. Societatea mondială tinde spre o polarizare mai puternică ca cea a anilor ’50, cu aceleaşi repere însă Washington şi Moscova ?
  2. Este pregătită acum omenirea în a face faţă unor posibile crize globale, precum una economică sau chiar de naturã ecologică?
  3. Are Uniunea Europeană puterea de evoluţie în direcţia unei autonomiii strategice care să implice capacitate de apărare, resurse minerale, produse agricole, dezvoltare economică, buget comun, emigranţi şi politică externă ?
  4. Mai rămâne comunicarea cu cetăţenii o prioritate a instituţiilor europene sau este suficientă doctrina păcii în interiorul Uniunii Europene ?
  5. Există un proiect comun între Guvernul Viktor Orban de la Budapesta şi Uniunea Europeană ?
  6. Care este noul normal de după pandemie, având în vedere schimbările sociale şi culturale ?
  7. Va deveni inteligenţa artificială noua Lebădă Neagră a secolului al XXI-lea, o revoluţie tehnologică ale cărei efecte asupra viitorului sunt foarte dificil de estimat ?
  8. Care sunt evenimentele marcante ale următorilor doi ani, având în vedere că vom avea în 2024 alegeri atât pentru preşedintele Statelor Unite, dar şi pentru Parlamentul European ?
  9. Când îşi va face apariţia Generaţia Z, actualii liceeni, nativi tehnologici, adepţi ai interacţiunii virtuale şi mai puţin dedicaţi permanenţei în cariere,  în funcţiile de conducere şi în politică ?
  10. Mai credem în SDG (Obiectivele de dezvoltare durabilã)?
 

Dan LUCA conferenţiază în universităţi din Bruxelles şi Bucureşti. Este autorul cãrţii “Mapping the Influencers în EU Policies.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO