Eveniment

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Nu-mi (mai) pasă cine câştigă alegerile

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Nu-mi (mai)...

Autor: Dragoş Dragoteanu

27.09.2020, 14:08 888
 
 

De ce mi-ar pasa? Imi da primarul de sector sau cel care va conduce PMB bani sa traiesc? Mi-a dat vreodata ceva moca sau in afara legii? Imi da Consiliul Local sau al Municipiului Bucuresti bani de salarii, taxe sau impozite pentru angajati? Ma pot baza eu pe oricare dintre alesi? De peste 25 de ani, ca antreprenor 100%, ma descurc singur. Ma bazez doar pe mine si pe oamenii de incredere. Asa ca, pentru mine, nu conteaza cine este la butoanele administratiei locale. Si eu si ei functionam dupa aceleasi legi. Toti traim in acelasi mediu. Bun sau mai putin bun.

Aici nu e vorba daca imi pasa de politicieni sau de politica. Este vorba despre asteptarile mele. Am avut multe asteptari la toate alegerile si … s-a ales praful. M-am bucurat cand au iesit oameni pe care-i credeam buni administratori si nu a fost asa. Am fost dezamagit cand au castigat "ceilalti" si am avut surpriza sa fie mai bine decat cu "favoritii" mei. Asa ca, am decis ca e mai bine sa fiu neutru.

Dupa 30 de ani de la Revolutia din '89 am constatat ca solutia individuala este cea mai sigura. Din pacate, pare a fi singura alternativa viabila momentan in Romania. Subliniez, momentan! Acum conteaza ce faci pentru tine. Ce esti tu pentru tine si cei dragi. Cine esti cu adevarat. Ce stii sa faci mai bine. A fi devine mult mai important decat a avea. Oamenii care conteaza cu adevarat pentru fiecare dintre noi sunt extrem de putini. De cele mai multe ori, ceilalti te judeca, te invidiaza si chiar ajung sa te urasca pentru ca nu au fost si ei capabili sa faca ceea ce ai reusit tu. Daca te regasesti in aceste cuvinte, sigur ma intelegi.

Daca nu ma intelegi primul lucru care-ti va trece prin cap este sa crezi ca sunt nepasator. Sau egoist. Poate chiar mai rau... Oare? Daca-as fi fost nepasator nu as fi platit taxe si impozite de multe milioane la stat, in ultimul sfert de secol. Daca-as fi fost egoist as fi cautat solutii si nu as mai fi contribuit, dupa puterea afacerii mele, la nevoile Romaniei. Tara asta are nevoie de antreprenori ca de aer si eu am fost si sunt unul dintre cei putini.

Cu banii platiti de contribualilii corecti, primarii pot sa puna in practica proiectele de investitii si sa rezolve prioritatile comunitatilor locale.

Oricum ai crede ca sunt, important este ca imi exprim gandurile liber. Nu vreau sa fiu ceea ce nu sunt. Iar daca vrei un exemplu concret gandeste-te ce te motiveaza sa (nu) te duci sa votezi. Ai curajul si priveste-te in oglinda sincer, fara sa-ti pui o masca. Merita sa mai ai asteptari, sa mai speri la nesfarsit ? Poti sa lupti mereu pentru ceva la care garantia este zero? Fiecare decide pentru el. Cine ar fi crezut ca in 30 de ani, jumatate din centura Capitalei, care are in total vreo 70 km, nu va fi reabilitata? In 30 de ani am fost convins ca lucrurile se vor schimba mai repede in bine. Nu a (prea) fost asa.

In opinia mea, comunitatea este un cuvant care nu poate fi inca definit la romani. Pentru cei mai multi dintre noi comunitatea tine pana la usa casei sau a apartamentului. De acolo incepe lumea altora. A politicienilor. A celor care noi speram sa faca ceva si pentru noi, contribuabilii de rand. Sloganul "vrem o tara ca afara" se poate continua cu: "dar sa faca altii si noi sa platim cat mai putin. Daca se poate deloc"!

In antreprenoriat singura garantie sta in calitatea noastra de formatori ai unui mediul privat, real. Ai unei comunitati mici, dar tenace, care se bazeaza pe principiile economiei de piata. Cei care conduc destinele tarii, bugetari fiind, au ca prioritate plata salariilor si a pensiilor. Noi, ca antreprenori, avem grija de angajatii nostri. Daca multe firme ar da faliment, povara somerilor va cadea in carca statului. Asa ca, acum, politicienii prefera sa sustina ceea ce mai poate fi salvat dintre firmele care au supravietuit pandemiei, pe o piata libera.

Interesul guvernelor democratice, indiferent de coloratura politica, este ca statul sa functioneze in parametri cat mai buni. Unul dintre factorii importanti care mentin bunastarea unei natiuni este mediul privat. Daca un antreprenor creaza locuri de munca, plateste darile corect si la timp catre bugetul statului acesta este cel mai valabil si valoros vot. Se intampla luna de luna, an de an. Nu o data la 4 ani, ca in alegeri.

Nu stiu care este procentul oamenilor de afaceri romani care misca cu adevarat economia privata in Romania si nu cred ca exista date reale. Dupa parerea mea, este mult sub 1%. La o prezenta la vot de maximum 40% antreprenorii intra linistiti in marja de eroare. Aproape ca nici nu conteaza daca trec vreodata pe la urne. In schimb, ceea ce fac antreprenorii nu poate sa faca nicio alta institutie financiara sau publica din Romania. Firmele acestora duc in spate economia acestei tari. Indiferent de vremuri si partidele care conduc Palatul Victoria.

Singurii "competitori" ai proprietarilor de afaceri autohtoni sunt alti...romani. Tot un fel de antreprenori, care si-au asumat cele mai mari riscuri. Sunt cei care au luat drumul pribegiei in strainatate si trimit acasa anual spre 10 miliarde de euro, oficial si neoficial, in bani si produse. Cam cat se preconizeaza a fi deficitul bugetar al tarii in 2020! Din pacate, ei nu pot sa voteze acum si nici nu le mai pasa, pentru ca nici Romaniei nu i-a pasat de ei. Cand cei peste 3 milioane de conationali au plecat la munca afara au facut-o de nevoie, nu de bine ce le era. Inainte sa plece nu i-a ajutat nicio autoritate romaneasca. Nici centrala, nici locala. Au fost ei oare nepasatori si egoisti? Mie mi se pare ca au fost pragmatici. Adica, exact cum ar trebui sa fie toti creatorii de plus-valoare din economia privata.

Acum nu mai am o dilema cu cine votez. Nu mai vreau sa aleg raul cel mai mic. Imi permit luxul sa votez cu...mine. Daca eu sunt ok, statul va incasa bani de la mine si firmele mele. Indiferent cine va conduce administratia locala va fi obligat sa faca ceva si pentru oameni, folosindu-se si de banii primiti de la mine. Asa vad eu implicarea mea activa in sprijinirea comunitatii.

De aceea nu-mi mai pasa cine castiga alegerile. Conditiile de business vor fi aceleasi pentru toti. Las deoparte pe cei care se cred antreprenori si lucreaza numai cu statul. Lor sigur le pasa cine iese, caci daca nu castiga cine trebuie le ies ochii de ciuda. Drept urmare, cei care nu depind de banii statului, prefera sa isi vada de treba, nemaiavand asteptari, dar votand.

Asadar, sa castige cei mai buni. Bucurosi le-'om duce toate, de-'or fi unii, de-'or fi altii. Afaceri se fac si in timp de razboi, daramite in pandemie sau dupa. Singura premiera in actualul scrutin electoral este ca si Covid 19 participa la vot. Certitudinea mea este ca nici virusului nu-i pasa cine castiga alegerile.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO