Eveniment

Opinie Indira Crasnea, Mediafax: Zbor în gol peste cinism

Autor: Crasnea Indira Oleana Lavinia

23.12.2010, 14:59 52

Peste aula Parlamentului, care de mult se stârneşte şi vibreazănumai de la orgolii, s-a împrăştiat cu o bufnitură surdă căderea despaimă a unui om disperat, aruncându-i pe locatari într-o stupoarebâlbâită, căci nimic nu-i mai derutant ca răscularea unui anonimîntr-un loc al jocurilor de putere.

Înainte vreme, pe ici -pe colo, subiect de ridicat dinsprânceană era când se cafteau aleşii de aiurea, de curând la Kiev,iar unii din noi, mai copţi în ani, tresărim amintindu-ne pe AnnaLindh, asasinată pe când îşi făcea cumpărăturile, cum l-aînjunghiat o dezaxată pe Oscar Lafontaine sau cum Olof Palme seprăbuşea pe caldarâm, împuşcat în spate, când se întorcea de lacinema.

Dar nimeni, aici, oricât de blazat, de bătucit în sentimente,plictisit între două cafele, în ajun de vesela sărbătoare aCrăciunului, nu s-ar fi gândit, ca variaţie, că, dintr-un balcon alParlamentului, un neştiut, din presă, care nu-i viteaz în cuvintesau răzvrătit de ochii lumii, şi-a aruncat deznădejdea, pecetluindcu sânge o moţiune de cenzură eşuată, nedemnă de un asemeneasacrificiu.

Ce înseamnă acest episod tulburător? Un strigăt dintr-o lumeîmprăştiată, de unde au apus stelele fixe ale unei modestesiguranţe. Revolta faţă de incapacitatea celor care decid şi neinfluenţează vieţile de a vedea dincolo de verbul mecanic "a tăia".Învolburarea în faţa unei sorţi programate prost, pe care osfidezi, ştiind că nu ai, până la urmă, nimic de pierdut.

Că aceia de la "parter" n-au înţeles mare lucru, se vede învorbele grăitoare şi cu iz de pretenţie ale alesului KelemenAttila, parlamentar de-o veşnicie: Adrian Sobaru, de la TVR, carezace frânt la spital, e pasibil de "schizofrenie heroistică". Cândnu pricepi pe cineva, acela are obligatoriu minţile rătăcite. Adibuit ceva din situaţie un liberal, Adrian Popa: suntem o ţară dec...t.

Sub secreţiile lacrimale de ocazie zace sau ţipă, mai mult saumai puţin subliminal, un mare cinism. Moara legilor şi împărţireabucatelor continuă. Mâine va fi o altă zi, când "Adrian Sobaru" vafi un subiect secundar, apoi terţiar, apoi uitat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO