Eveniment

Reducerea TVA trebuie susţinută mai departe

Reducerea TVA trebuie susţinută mai departe

Autor: Sorin Pâslaru

07.04.2015, 13:26 709

Lipsa de credibilitate a guvernului Ponta subminează o idee bună: reducerea TVA de la 24% la 20% din 2016 şi la 9% pentru produsele din carne, peşte, legume, fructe, lapte, ouă şi pentru evenimentele sportive.

În pofida tuturor petelor care apar pe reputaţia acestui guvern, clasa antreprenorială ar trebui să sprijine reducerea TVA aşa cum este astăzi propusă prin noul Cod fiscal.

„Nu contează ce culoare are pisica, albă sau neagră. Ceea ce contează este să prindă şoareci“, spunea acum 40-50 de ani unul dintre liderii chinezi, explicând struţocămila comunisto-capitalistă din Extremul Orient. 

La fel, nu contează cine propune până la urmă această reducere la TVA, contează doar să se facă.

Consiliul Fiscal a arătat ieri în 20 de pagini că guvernul ar fi prea optimist şi că toate reducerile de taxe propuse din 2016 ar majora deficitul bugetar până la 3,1% din PIB, în loc de 1,1%. Ipoteza consiliului este că economia nu ar răspunde la reducerea de taxe în măsura în care crede guvernul, astfel încât veniturile la buget vor scădea cu 14,8 mld. lei în 2016 în loc de doar 7 mld. lei cât estimează guvernul.

Dar Consiliul Fiscal s-a exprimat critic şi în vara anului trecut cu privire la reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie 2014, afirmând chiar că vestitul MTO (Medium Term Objective) nu va fi respectat. De asemenea, nici bugetul construit pentru 2015 nu a fost scutit de critici.

Mesajele negative la adresa reducerii CAS şi a neîncrederii privind această măsură s-au repercutat la cel mai înalt nivel în business în toată toamna anului 2014, astfel încât companii precum cele din sectorul asigurărilor sau pensiilor private s-au confruntat cu neîncrederea clienţilor privind această reducere şi au avut de luptat cu opinia generală cum că reducerea CAS nu se va aplica.

Şi iată că până la urmă s-a aplicat şi trebuie reamintit că cele 5 puncte procentuale reduse la CAS înseamnă 1,5 miliarde de euro mai puţine plăţi pentru toţi angajatorii din România, adică 1% din PIB.

Prea puţine voci din business au arătat până acum că apreciază reducerea CAS, cu toate că pentru orice angajator care are un buget de salarii de un milion de euro să îi rămână la dispoziţie 3-4% din această sumă este un cadou nesperat.

De aceea poate că nu propunerea în cauză este problema, adică reducerea TVA, ci soluţiile pentru acoperirea deficitului creat. Întrebarea este cum să crească impactul pozitiv în economie al acestor reduceri de taxe astfel încât într-adevăr reducerea „de a doua rundă“ să fie semnificativ mai mică decât reducerea brută.

Nu are rost să fie respinsă această reducere de taxe necesară pentru economia românească fără o bună analiză şi fără să fie găsite soluţii pentru compensarea deficitelor create. TVA la 24% este inhibitoare pentru consum, mai ales la produsele de bază. Iar România are nevoie de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO