Asistam in ultimele luni la o invazie de opinii nejustificate, care prezic o criza imobiliara iminenta in Romania. In lipsa oricarui argument de natura economica, din punctul nostru de vedere, toate aceste opinii urmaresc un interes personal, de manipulare a pietei, o generare fortata a unei crize prin determinarea cumparatorilor sa isi amane decizia. In niciun caz, mult clamatul interes al cumparatorilor nu este aparat. Sunt simple opinii al caror unic scop este unul manipulator.
Recent, in presa de business din Romania a fost reluata in mod repetat afirmatia conform careia preturile apartamentelor din Romania vor urma sa scada cu 25%, singurele argumente fiind scaderea demografica. Daca ne uitam insa la ceea ce se intampla in marile centre urbane, observam contrariul. Populatia marilor orase din Romania – acolo unde de altfel sunt concentrate dezvoltarile imobiliare – creste constant. Un element esential care defineste piata imobiliara si care este neglijat de toti cei care prezic criza este caracterul local al pietei imobiliare. Preturile nu pot scadea pur si simplu, liniar.
Al doilea element esential este originea cererii actuale. In proportie covarsitoare, cererea actuala este generata de nevoia de locuire. Speculantii sunt aproape inexistenti, iar micii investitori reprezinta aproximativ 15% din piata, departe de a genera o supra oferta de apartamente pe piata chiriilor. O scadere cu 25%-30% in doi ani este nefondata.
Mai mult, amanarea deciziei de achizitie la preturile actuale este un nonsens economic pentru cumparatorul solvabil. Continuand sa plateasca chirie o perioade de doi trei ani sperand ca preturile vor scadea, el cheltuie de fapt pana la 20% din valoarea unui apartament (aferenta chiriei). In plus, poate pierde oportunitatea de a alege ceea ce isi doreste, stocurile fiind limitate, iar ritmul de dezvoltare si livrare scazut. Ipoteza ca oferta va creste pe termen scurt – in urmatorii doi ani – este putin probabila. Ritmul de livrare este incetinit din cauza crizei fortei de munca din constructii, amanarea deciziei de cumparare pentru cumparatorul solvabil implica riscul ca ulterior, accesul la locuinta dorita sa fie mai limitata. Afirmam cu toata responsabilitatea ca pe termen mediu si lung, o data cu cresterea dezvoltarii economice a Romaniei si alinierea la performantele europene, accesul la locuinte va fi considerabil limitat.
In mod cert, economia Romaniei este sensibila la influentele externe. Schimbarile de natura fiscala, climatul politic, instabilitatea in general afecteaza increderea investitorilor si nu sunt de bun augur, insa ele nu reprezinta un risc direct pentru cel care doreste si isi permite sa devina proprietar, pentru cumparatorul solvabil. Pentru cumparatorul solvabil de azi, cu siguranta, in viitor, nu va exista un moment mai potrivit pentru a-si cumpara o locuinta.