Eveniment

Opt instituţii vor număra salariaţii

Autor: Adelina Mihai

21.03.2012, 00:03 354

Noii miniştri al muncii şi al finanţelor şi-au dat seama că nu ştiu numărul exact de salariaţi din economie şi s-au întrunit ieri într-o şedinţă cu şefii altor şase instituţii, ca să-l afle.

Astfel, Guvernul a descoperit în sfârşit ceea ce ZF a scris în repetate rânduri: că există contradicţii uriaşe în ceea ce priveşte numărul de salariaţi din economie, în funcţie de rapoartele diferitelor instituţii. Până acum, Inspecţia Muncii a raportat 5,1 milioane de salariaţi, în timp ce Institutul de Statistică spunea în buletinele lunare că există 4,2 milioane de salariaţi, iar în cele trimestriale spunea că în economie ar lucra 6,2 milioane de persoane.

"Este foarte bine că se încearcă aflarea numărului real de salariaţi pentru că astfel putem avea o bază de analiză mai bună privind impactul pe care l-ar putea avea reducerea CAS în scăderea veniturilor de la buget. În calculul pe care l-am făcut privind reducerea CAS cu 5% (în care un punct de CAS egal o scădere de 0,3% din PIB- n.red.) am luat în considerare un număr mediu de 4,4 milioane de angajaţi", a spus economistul Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată.

La protocolul dintre Ministerul Muncii şi Ministerul Fi­nan­ţelor cosemnatari au fost şefii altor instituţii care au raportat de-a lungul timpului indicatori diferiţi privind nu­mă­­rul de salariaţi sau numărul de bu­ge­tari: Agenţia Naţio­nală a Funcţionarilor Publici, Institutului Naţional de Statis­tică, ANAF, Casa Naţio­nală de Pensii Publice, Inspecţia Muncii şi Comisia Naţio­na­lă pentru Prognoză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO