Eveniment

Optimismul managerilor creşte în ritm cu economia, având industria, construcţiile şi comerţul în rol de vedete

Optimismul managerilor creşte în ritm cu economia,...

Autor: Andra Oprescu

29.05.2015, 00:04 163

Managerii companiilor care activează pe piaţa internă estimează pentru perioada mai - iulie creşterea activităţii în industria pre­lucrătoare, construcţii, comerţ şi servicii, potrivit sondajului lunar privind aşteptările în privinţa economiei publicat ieri de Insti­tutului Naţional de Statistică (INS). Sunt previziuni de înţeles de vreme ce în T1 toate domeniile de mai sus au înregistrat creşteri.

Economia a accelerat în primul tri­mestru al anului, PIB-ul urcând cu 4,3% faţă de primul trimestru din 2014, potrivit datelor „semnal“ publicate de INS, acesta fiind al doilea cel mai rapid ritm de creştere al PIB din ultimii şapte ani. Creşterea economică din T1, care a depăşit previziunile analiştilor, i-a determinat pe mulţi dintre aceştia să îmbunătăţească şi prognozele de creştere pentru tot anul, de la 3% spre 4%. Cifra de afaceri din industrie pe total piaţa internă şi piaţa externă a crescut în primul trimestru cu 2,5% faţă de perioada similară de anul trecut, datorită evoluţiei pozitive a industriei extractive (plus de 6,3%) şi industriei prelucrătoare (2,3%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut şi el în primul trimestru faţă de T1 2014, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 13,4%, respectiv cu 12,5%.

Cifra de afaceri din comerţul cu amă­nuntul a crescut în primul trimestru cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar, în ceea ce priveşte activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, aceasta crescut în T1 cu 0,9% (serie brută).

 

Industria prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare anticipează pentru următoarele trei luni o creştere a producţiei (sold conjunctural 20%). şi numărul de salariaţi din acest domeniu este aşteptat să crească, însă tendinţa ed creştere este moderată (sold conjunctural +9%).

Pentru fabricarea băuturilor managerii estimează o tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +56%).

Totodată, managerii anticipează a relativă stabilitate a preţurilor produselor industriale (sold conjunctural +3%). 

 

Construcţii

În activitatea de construcţii managerii se aşteaptă atât la o creştere a volumului producţiei  (sold conjunctural +24%), câtşi a stocului de contracte şi comenzi (+19%). Numărul de salariaţi ar putea creşte moderat (sold conjunctural +11%), iar preţurile ar ar urma să rămână relative stabile (sold conjunctural +3%).

 

Comerţ cu amănuntul

Managerii anticipează pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +35%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +22%). Angajatorii din acest domeniu sunt optimişti şi în privinţa numărului de salariaţi (sold conjunctural +25%), în timp ce preţurilor de vânzare cu amănuntul sunt aşteptate să rămână stabile (sold conjunctural +5%).

 

Servicii

Potrivit managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural Ă11%). În plus, se estimează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural Ă7%). Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor de servicii vor avea tendinţă de relativă stabilitate, mai spun managerii (sold conjunctural Ă1%).

 

România şi Polonia vor continua să fie campionii creşterii economice

România, Polonia, alături de alte state din Europa Centrală şi de Est vor continua să crească într-un ritm mai alert decât alte ţări din vest în următorii doi ani, potrivit unei analize a Băncii Mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO