Eveniment

Oradea se pregateste pentru investitii de 300 mil. euro

05.11.2008, 19:41 126

Municipalitatea Oradea are in proiect dezvoltarea a doua parcuri industriale cu o suprafata cumulata de 220 de hectare, care urmeaza sa atraga investitii ce depasesc 300 de milioane de euro.

"Avem nevoie de aceste parcuri industriale pentru ca ne confruntam cu doua probleme principale: migratia productiei in lohn, care este foarte sensibila la cresterea salariului mediu, si nevoia de relocare a industriei locale. Parcurile industriale vor intra in folosinta in maxim un an", a declarat Marcel Bolos, director executiv al Directiei Dezvoltare Durabila si Finantari Externe din Primaria Oradea.
Potrivit reprezentantilor locali, primul parc industrial, localizat pe calea Borsului, va avea o suprafata de 121 de hectare, iar cel de-al doilea se va intinde pe 100 de hectare si va fi construit in apropierea Universitatii Oradea.
"Vad Oradea noul Cluj. Va fi la fel de atractiv. In ciuda crizei financiare mondiale exista companii interesate, pentru ca decizia de investire nu se ia de azi pe maine. Exista proiecte, analize, studii si deja doi investitori pentru Oradea", a declarat Monica Barbuletiu, vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
Investitiile pentru amenajarea primului parc industrial se ridica la circa 10 milioane de euro, iar investitiile ce vor fi atrase au fost estimate la 150 - 200 de milioane de euro.
"Pentru parcul de pe calea Borsului constructia statiei de curent, a drumului, a retelei de apa se ridica la 10 milioane de euro, iar fondurile le-am asigurat printr-o finantare nerambursabila atrasa prin programul regional de dezvoltare urbana", a declarat Bolos.
El a declarat ca exista deja investitori interesati de concesionarea unor suprafete pentru constructia unor facilitati de productie. Printre acestia sunt germanii de la Thyssenkrupp, care, in asociere cu Hitachi vor sa dezvolte o fabrica ce va produce amortizoare pe gaz pentru automobile, si compania SL Corporation, care urmeaza sa investeasca intr-o unitate pentru componente IT.
"SL Corporation va creea aproximativ 900 de locuri de munca printr-o investitie de 80 de milioane de euro. Ne-au cerut circa 12 hectare. Cei de la Thyssenkrupp vor cam 3 hectare si cred ca vor realiza o investitie de pana in 10 milioane de euro. Asteptam feedback-ul lor", a spus Bolos.
Bolos a adaugat ca investitiile pentru racordarea la utilitati a celui de-al doilea parc industrial vor fi asigurate tot prin atragerea unor fonduri nerambursabile, iar majoritatea companiilor atrase vor face parte din sectorul IT, din industria electronica, a caror productie are un impact redus asupra poluarii.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO