Eveniment

Oraşul din România care îşi cumpără autobuze electrice, reabilitează trecerile de pietoni şi face piste de biciclete, pe bani europeni

Oraşul din România care îşi cumpără autobuze...

Autor: Carmen Dumitrescu

06.12.2019, 17:38 1882

Oraşul Alexandria va cumpăra pe bani europeni zece autobuze electrice, printr-un program european. Vor fi reabilitate şi unele zone pietonale, dar şi piste de biciclete. 

Proiectul are o valoare totală de circa 200 de milioane de lei şi este implementat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei în parteneriat cu primăriile din Alexandria, Brăila, Constanţa, Drobeta Turnu Severin, Focşani şi Slobozia.

În cadrul proiectului, Alexandria beneficiază de un buget de 17 milioane euro. Cea mai mare parte a fondurilor sunt bani europeni, la care se adaugă 13% cofinanţare naţională şi 2% cofinanţare locală.

Preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Dănuţ Cristescu, consideră că proiectul este unul foarte important pentru reşedinţa judeţului Teleorman, fiind practic similar celui prin care Clujul şi-a îmbunătăţit reţeaua internă de transport local.

„Este vorba despre axa prioritară 4, prin care 17 milioane de euro revin Alexandriei, vorbim despre fonduri nerambursabile. Acum 9 luni a fost dat proiectul spre aprobare şi acum s-a semnat contractul de finanţare. Pot să vă spun că e un proiect mare, care include şi partea de infrastructură, adică îşi reabilitarea zonelor pietonale şi reabilitarea pistelor de biciclete. Într-un fel este un proiect similar cu cel de la Cluj", a declarat Dănuţ Cristescu pentru MEDIAFAX.

Pentru Alexandria vor fi cumpărate 10 autobuze electrice, însoţite de trei staţii de încărcare rapidă şi zece staţii de încărcare lentă.

Autobuzele electrice vor avea o lungime de circa 10 metri, cu podeaua integral coborâtă şi cu facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă.

Noile autobuze vor fi introduse în circulaţie pe cinci rute municipale. Acestea vor înlocui o parte din autobuzele cu motoare Diesel care circulă acum, unele mult depăşite.

După cumpărarea autobuzelor, se estimează o reducere anuală a emisiilor de dioxid de carbon cu 244 tone şi, în acelaşi timp, o creştere a numărului de pasageri transportaţi de circa 650.000 persoane/an. Proiectul are ca perioadă de implementare un termen de 2 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO