Eveniment

Oraşuş Galaţi se poate mândri cu cea mai mare parcare supraetajată cu heliport din ţară. Proiectul a costat 2 mil. euro

Oraşuş Galaţi se poate mândri cu cea mai mare parcare supraetajată cu heliport din ţară. Proiectul a costat 2 mil. euro

Autor: Petre Mazilu

04.06.2020, 12:44 698

Cea mai mare parcare supraetajată cu heliport, din România, a fost inaugurată, joi, la Galaţi, are 306 locuri, din care 34 pentru persoane cu handicap. Parcare are o suprafaţă desfăşurată de peste 8.000 de metri pătraţi şi a avut o valoare de 2 milioane de euro.

Autorităţile judeţene au inaugurat joi prima parcare supraetajată din oraşul Galaţi. Este un imobil cu trei etaje comandat de Consiliul Judeţean Galaţi. Clădirea are o capacitate de 306 locuri, din care 34 sunt destinate persoanelor cu handicap. Parcarea are lift exterior, este iluminată, păzită şi supravegheată video.

„Este prima parcare supraetajată din Galaţi, o parcare cu peste 300 de locuri din care 34 sunt pentru persoanele cu dizabilităţi, o parcare cu o valoare de 2 milioane de euro şi o suprafaţă desfăşurată de peste 8.000 metri pătraţi”, a declarat presei, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Parcarea poate fi utilizată gratuit de angajaţii şi vizitatorii Spitalului Judeţean. La solicitarea autorităţilor gălăţene, specialiştii au modificat proiectul iniţial al clădirii astfel încât să suporte o pistă de aterizare pentru elicopterul SMURD. Asta înseamnă că peste câteva luni, lucrările vor fi reluate. Se vor construi un nou etaj care va mări numărul locurilor de parcare până la 450 şi deasupra pista de aterizare. La final, parcarea cu heliport va fi cea mai mare de acest tip din ţară.

„La anul, tot aici, vom duce la bun sfârşit continuarea pe care am dorit-o. Avem, în momentul de faţă, o licitaţie în desfăşurarea pentru extinderea, supraînălţarea cu încă un etaj a acestei parcări şi, bineînţeles, construirea unui heliport, astfel încât să scurtăm timpul în care pacientul ajunge la Unitatea de Primiri Urgenţe şi beneficiază de servicii medicale. Când va fi gata şi heliportul, nu va mai exista în ţară o parcare de această dimensiune. Va fi unică. (...) Această parcare nu va fi cu plată. Angajaţii Spitalului Judeţean, pacienţii şi aparţinătorii pacienţilor au prioritate pentru a parca aici, nu plăteşte nimeni nimic. Dacă mai rămân locuri de parcare, vor putea fi folosite şi de persoane din exterior”, a precizat Costel Fotea.

Heliportul de la Galaţi va scurta foarte mult perioada în care se face transferul pacienţilor din elicopter către Unitatea de Primiri Urgenţe şi va aduce spitalul gălăţean în topul unităţilor medicale din România. Pista de aterizare pentru elicopterul SMURD va fi cea de a cincea dintr-o unitate medicală din ţară. De asemenea, va fi al treilea heliport din România pe care se poate ateriza şi noaptea. Lucrările la etajul superior şi la heliport se vor încheia anul viitor şi se vor desfăşura fără închiderea parcării.

AFACERI DE LA ZERO