• Leu / EUR4.9560
  • Leu / GBP5.7745
  • Leu / USD4.6047
Eveniment

Orban, despre posibilitatea ca USR să retragă sprijinul Guvernului: Nu mi se pare corect ce fac

Orban, despre posibilitatea ca USR să retragă sprijinul Guvernului: Nu mi se pare corect ce fac

Autor: Ana Petrescu

16.12.2019, 23:10 398

Ludovic Orban a declarat, referitor la posibilitatea ca USR să retragă sprijinul Guvernului pe tema eliminării pensiilor speciale din Codul administrativ, că nu este corect ce face partidul condus de Dan Barna, pentru că trebuie ca CCR să se pronunţe pe sesizarea acelei ordonanţe de urgenţă.

„Ordonanţa de urgenţă privind Codul administrativ, care a instituit indemnizaţiile pentru primari şi viceprimari, este supusă controlului constituţional. Avocatul Poporului atacat-o la Curtea Constituţională în integralitatea ei şi asta este supusă controlului constituţional. Din punctul meu de vedere, până la exercitarea controlului constituţional, aceste forme nu pot fi plătite, pentru că dacă se pronunţă CCR şi spune că e neconstituţională trebuie să dea banii înapoi. Trebuie aşteptat până la pronunţarea CCR”, a afirmat Ludovic Orban, luni la TVR 1.

Premierul a adăugat că până când nu se pronunţă CCR pe acea excepţie privind OUG care aduce modificări Codului administrativ nu este corect să fie plătite acele indemnizaţii.

„Nu mi se pare corect ce face USR. Nu mi se pare corect pentru că ei ştiu că am discutat subiectul acesta şi acesta e punctul meu de vedere pe care l-am spus în discuţii. Spre deosebire de USR, PNL are 1.100 de primari. Dar eu sunt un om corect, eu întotdeauna la baza unei decizii ţin cont de elementele de lege. La ora actuală, ordonanţa e supusă controlului constituţional şi controlul constituţional a fost declanşat. Până la pronunţarea CCR nu este corect să plăteşti aceste indemnizaţii”, a conchis Orban.

Reacţia şefului Executivului vine după ce Florina Presadă a anunţat că va propune Comitetului Politic al USR retragererea sprijinului acordat Cabinetului Orban, dacă Executivul nu ia măsuri săptămâna viitoare pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi asupra OUG pentru eliminarea pensiilor speciale din Codul administrativ.

„Avem un acord cu PNL iar pe aceste două chestiuni nu am văzut nimic concret până acum. Timpul trece iar în curând va fi prea târziu: pensiile speciale pentru primari intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020, iar comunităţile locale au nevoie de primari aleşi în două tururi, nu de baroni locali. Iubeşte România cu ochii deschişi!”, a explicat Florina Presadă.

CCR va discuta pe 21 ianuarie excepţia de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului cu privire la ordonanţa de urgenţă care a modificat Codul administrativ.

Pe 28 august, Avocatul Poporului Renate Weber a sesizat Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de urgenţă a Guvernului pe Codul Administrativ, potrivit unui comunicat de presă.

Avocatul Poporului consideră că modificarea Codului administrativ prin Ordonanţă de urgenţă nu se justifică.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9560
Diferență: 0,0343
Ieri: 4.9543
Azi: 4.6047
Diferență: -0,2902
Ieri: 4.6181
Azi: 5.7745
Diferență: 0,3476
Ieri: 5.7545
Azi: 5.1085
Diferență: 0,6423
Ieri: 5.0759