Ministerul Finanţelor pune în dezbatere o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cunoscută drept „ordonanţa trenuleţ”. Documentul prevede creşterea salariilor bugetarilor şi a pensiilor.
Proiectul propune majorarea salariilor bugetarilor cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 prevăzută în anexele la Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice.
Valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.586 la 1.785 lei.
Se propune acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei.
De asemenea, se reglementează că pensiile militare de stat se indexează cu un procent cuprins între 12,5% - 1%, în funcţie de data stabilirii dreptului la pensie, pentru acoperirea ratei medii anuale a inflaţiei.
Prezenta măsură are în vedere acordarea unei indemnizaţii compensatorii pentru persoanele cu dizabilităţi. În privinţa celei de-a 13-a indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi, prin proiectul de ordonanţă de urgenţă se propune acordarea acesteia sub forma unei indemnizaţii compensatorii acordată atât persoanei adulte, cât şi pentru copii. De indemnizaţia compensatorie vor beneficia persoanele cu handicap existente în plată în luna decembrie 2022 pentru prestaţiile sociale prevăzute de art. 58 alin.(4) şi (5) din Legea nr.448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În acelaşi timp, se propune menţinerea în anul 2023 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii; menţinerea în anul 2023 a cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2022; munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător; pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională care desfăşoară activitate în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna iunie 2017, asigurându-se astfel o continuare a măsurilor adoptate în acest sens începând cu anul 2014. Aceste drepturi urmează a se acorda în limita de 3% din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, la nivel de ordonator principal de credite. În cazul poliţiştilor de penitenciare, limita de 3% se stabileşte la nivelul bugetului centralizat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Actul normativ mai prevede si alte limitări ale unor drepturi, ajutoare, plăţi compensatorii sau alte drepturi.
Se propune prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional până la data de 1 ianuarie 2024.
Se propune prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescăreşti şi de acvacultură până la data de 1 ianuarie 2024.