• Leu / EUR4.9474
  • Leu / GBP5.8404
  • Leu / USD4.7141
Eveniment

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), din care fac parte 38 de state cu economii dezvoltate, a invitat România să înceapă negocierile de aderare, la 18 ani de când ţara noastră şi-a depus candidatura

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), din care fac parte 38 de state cu economii dezvoltate, a invitat România să înceapă negocierile de aderare, la 18 ani de când ţara noastră şi-a depus candidatura

Autor: Roxana Rosu

26.01.2022, 10:12 180

Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a invitat marţi România să înceapă negocierile de aderare, la 18 ani de când ţara noastră şi-a depus candidatura.

Potrivit Guvernului de la Bucureşti, lansarea discuţiilor de aderare la OCDE reprezintă un succes politico-diplomatic deosebit al României.

În afară de România, au mai fost invitate la negocieri Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru.

„Prin această decizie, România se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtăşit şi asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obţinerea statutului de membru al OCDE. România apreciază, în mod deosebit, eforturile Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, şi ale celor 38 de state membre pentru a identifica consensul asupra extinderii şi în special pentru sprijinul acordat candidaturii României. Apartenenţa la OCDE va consolida profilul internaţional al României şi va asigura acces la expertiza unui organism internaţional apreciat pentru calitatea studiilor economice şi a evaluărilor politicilor publice. Va oferi, totodată, oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalţi membri, la stabilirea reglementărilor internaţionale în domeniul bunei guvernanţe economice”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Autorităţile de la Bucureşti spun că decizia Consiliului OCDE reprezintă o recunoaştere a faptului că România împărtăşeşte valorile şi principiile Organizaţiei. În acelaşi timp, este o dovadă a implicării constante a României în consolidarea cooperării cu OCDE şi a valorii adăugate pe care ţara noastră o aduce Organizaţiei. Anunţul marchează începutul unei perioade de aprofundare a parteneriatului cu OCDE.

”Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasă a alinierii ţării noastre la instrumentele şi bunele practici ale Organizaţiei, realizată de peste 20 de comitete tehnice ale OCDE, în baza unei foi de parcurs ce va fi elaborată în perioada următoare. Această etapă complexă şi intensă va implica adoptarea unor măsuri într-un spectru larg de domenii, în spiritul valorilor OCDE şi în beneficiul bunăstării cetăţenilor. Procesul de aderare va impulsiona continuarea reformelor interne şi îmbunătăţirea politicilor în toate domeniile de activitate economică şi socială, cu accent pe guvernanţă publică, investiţii şi fiscalitate, dezvoltare sustenabilă, protecţia mediului şi acţiunea climatică, integritate publică şi politici anticorupţie, educaţie, tranziţie digitală”, mai arată Guvernul României.

Statutul de membru reprezintă recunoaşterea statutului de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, cu impact asupra ratingului de ţară şi atragerii investiţiilor străine şi asigură o imaginea favorabilă faţă de marile economii ale lumii şi faţă de statele din regiune cu aspiraţii europene. De asemenea, aderarea la OCDE permite accesul la informaţiile necesare în domeniile prioritare pentru România (cadrul de guvernare, reforma legislativă, anti-corupţia, politica fiscală, infrastructura de transport, agricultura, educaţia etc.) şi la instrumentele şi centrele de decizie economică ale OCDE şi posibilitatea de a contribui la guvernanţa economică globală.

OCDE a fost înfiinţată în 1961 şi este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.

Organizaţia are 38 de membri (din care majoritatea europeni - 23), respectiv state dezvoltate, care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, candidatură care a fost reiterată în mai multe rânduri.


 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9474
Diferență: 0,004
Ieri: 4.9472
Azi: 4.7141
Diferență: 0,2573
Ieri: 4.7020
Azi: 5.8404
Diferență: 0,0977
Ieri: 5.8347
Azi: 4.8270
Diferență: 2,2778
Ieri: 4.7195