Eveniment

(P) Turismul dentar, o industrie grav afectată de pandemie

(P) Turismul dentar, o industrie grav afectată de pandemie

Autor: Publicitate

06.07.2021, 12:52 91

Turismul dentar este una dintre industriile grav afectate din România. Dacă în 2019, piaţa serviciilor stomatologice provenite din turismul dentar era estimată la peste 150 de milioane de euro, pandemia a lovit din plin acest domeniu.

Încasările pe care le aveau multe dintre cabinetele stomatologice de renume de la noi de pe urma pacienţilor veniţi din afară să îşi rezolve probleme legate de dantură, se traduceau de asemena în contribuţii semnificative la buget.

 

Care sunt ţările din care proveneau pacienţii cabinetelor stomatologice

Franţa, Spania, Italia sau Marea Britanie era în special ţările din care proveneau înainte de 2020 majoritatea celor care căutau serviciile stomatologice oferite de medicii români. Motivul: aparatură performantă,  experienţă medicilor şi renumele medicine româneşti, dar şi preţurile care ajungeau să fie şi de 4 sau 5 ori mai mici decât în Occident. Serviciile stomatologice erau cele mai căutate servicii de către străinii care veneau în ţara noastră, înainte de pandemie.

Fluxul mare de străini care călcau în fiecare an pragul cabinetelor stomatologice i-a determinat pe mulţi medici stomatologi să  ofere inclusiv pachete complete care includeau atât cazare, masă cât şi tratamentul stomatologic aferent pentru care pacientul venea de la o distanţă atât de mare. În funcţie de serviciile stomatologice de care pacientul avea nevoie, primea inclusiv bonusuri sau reduceri din partea cabinetelor.  

Unii dintre cei care veneau de la o distanţă atât de mare, doreau inclusiv să se bucure de o experienţă completă, aşa că nu au fost puţini cei care au venit pentru servicii stomatologice,  dar totodată au ajuns să viziteze locuri pitoreşti din ţara noastră, să descopere gastronomia, tradiţiile şi cultura locală. Pandemia însă avea să răstoarne acest business din ce în ce mai înfloritor!

 

Câţi bani au pierdut stomatologii în pandemie

Pacienţii care lăsau între 5000 şi 10000 de euro într-un cabinet stomatologic sunt astăzi o amintire, turismul medical fiind unul dintre cele mai grav lovite domenii de activitate, alături de turismul clasic sau domeniul HORECA.

Cu toţii ne amintim că primele luni ale pandemiei au însemnat lockdown pentru majoritatea ţărilor europene, timp în care inclusiv zborurile au fost suspendate. Au urmat apoi perioade incerte din punct de vedere epidemiologic şi al restricţiilor pe care fiecare ţară le decidea şi care se puteau schimba peste noapte, iar incertitudinea a crescut pe măsură ce lucrurile păreau să se relaxeze, astfel că oamenii, inclusiv pacienţi cu programări făcute din timp, au ales să anuleze tot.

Printre aceştia se numărau inclusiv pacienţi care erau încă sub tratament şi aveau nevoie să revină pentru controale sau alte intervenţii, unii dintre ei ajungând să sufere de complicaţii sau traume severe din cauză că nu au mai putut reveni pentru tratamentul şi intervenţiile necesare.

În aşteptarea vremurilor de altădată şi cu speranţa că turismul dentar îşi va reveni, medicii dentişti nu stau însă degeaba. Pandemia i-a determinat pe mulţi români să facă ceea ce amânau de mult timp, şi anume o vizită la stomatolog. Mulţi şi-au schimbat priorităţile, iar pe şi mai mulţi pandemia i-a învăţat că sănătatea trebuie preţuită, inclusiv atunci când este vorba de sănătatea danturii.

Fie că aleg un implant dentar, ori vor tratamente pentru albirea dinţilor sau aparate dentare, tot mai mulţi dintre conaţionalii noştri au descoperit că pandemia şi în special purtarea măştii poate fi un moment bun să meargă la dentist pentru lucrările care acum pot fi ascunse sub mască, până la finalizarea tratamentului.

Totodată pe mulţi i-au încurajat şi studiile de specialitate care s-au făcut între timp şi care au demonstrat că vizitele la stomatolog sunt sigure şi în pandemie. Riscul infectării cu Covid-19 fiind foarte redus, datorită condiţiilor stricte de igienă care se aplică permanent în cabinetele stomatologice, nu doar pentru a preveni infectarea cu coronavirus.

 

Revenirea la normalitate

La fel ca orice domeniu, turismul dentar aşteaptă revenirea la normalitate. Cu toate acestea este destul de greu de estimat când va reveni totul la cum a fost înainte de izbucnirea pandemiei.  Din punct de vedere financiar, multe cabinete medicale au depăşit perioada critică cu bine – este vorba de cele două luni de la izbucnirea pandemiei, când activitatea acestora a fost total suspendată. Unele cabinete stomatologice au profitat de această perioadă pentru a investi în echipamente şi în calificarea personalului, altele din contră au fost nevoite să renunţe o perioadă la investiţii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO