Eveniment

Până la acreditarea AM-urilor, beneficiarii fondurilor europene îşi primesc banii de la buget

Până la acreditarea AM-urilor, beneficiarii fondurilor europene îşi primesc banii de la buget

Autor: Mediafax

09.06.2017, 00:03 245

Facturile beneficiarilor de fonduri europene sunt achitate la zi, din resurse bugetare, urmând ca întrea­gă sumă să fie recuperată ime­diat ce Autorităţile de Mana­gement (AM) vor fi autorizate de Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi (proces aflat în plină desfăşurare), potrivit Ministerului Dezvoltării.

Din facturile emise, de peste 800 de milioane de euro, pentru proiectele cu finanţare europeană, până în prezent au fost achitate beneficiarilor 400 de milioane de euro din surse bugetare. Din această perspectivă, nu există niciun blocaj în vederea derulării programelor cu finanţare europeană, potrivit sursei citate

Cu privire la sistemele informatice MySMIS 2014 / SMIS 2014+, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), în calitate de dezvoltator al aplicaţiilor SMIS2014+ şi MySMIS2014, conform HG nr. 398/27.05.2015, precizează că toate componentele sistemelor informatice necesare acreditării autorităţilor de management sunt complete şi pe deplin funcţionale, în conformitate cu cerinţele bene­fi­ci­arului (Ministerul Dezvoltării Re­gionale, Administraţiei Publice şi Fon­durilor Europene – MDRAPFE), des­prin­se din Regulamentele Uniunii Euro­pene. Funcţionarea acestui sis­tem, în totalitatea lui, a fost prezentată, cu ocazia diverselor întâlniri de lucru, atât reprezentanţilor Comisiei Euro­pene - DG REGIO, cât şi specialiştilor Autorităţii de Audit.

Elaborată de către MDRAPFE împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), aplicaţia facilitează schimbul elec­tro­nic de informaţii între beneficiari şi autorităţile cu atribuţii în gestionarea fondurilor europene structurale şi de investiţii, acoperind funcţional cerinţele a şapte autorităţi de mana­ge­ment ale programelor operaţionale, pe principiul simplificării şi uniformizării cerinţelor.

Termenul asumat iniţial de actualul guvern pentru transmiterea documentaţiei în vederea acreditării autorităţilor de management pe fiecare program a fost respectat. Acreditarea autorităţilor de management de către Autoritatea de Audit este o condiţie obligatorie pentru accesarea fondurilor europene.

În cadrul procesului de acreditare, autorităţile de management şi Autoritatea de Audit comunică în permanenţă. Imediat după ce Autoritatea de Audit va face raportul misiunii, estimat a fi finalizat la începutul lunii iulie, se vor transmite Comisiei Europene documentele justificative pentru rambursarea celor peste 800 de milioane de euro facturate până în prezent.

AFACERI DE LA ZERO