Eveniment

Până la finalul anului, Uniunea Europeană vrea un plan să interzică importurile de petrol rusesc

Până la finalul anului, Uniunea Europeană vrea un plan...

Autor: Ştefan Stan

30.04.2022, 18:33 892

Comisia Europeană a propus marţi planul "REPowerEU" pentru a pune capăt dependenţei Europei de combustibilii fosili ruşi până în 2030, începând cu gazele naturale, după ce sursele de energie ale blocului au fost ameninţate de invazia Rusiei în Ucraina, scrie Bloomberg. 

Uniunea Europeană urmează să propună o interdicţie asupra petrolului rusesc până la sfârşitul anului, urmând ca restricţiile asupra importurilor să fie introduse treptat până atunci, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Planul propus include măsuri pentru a răspunde la creşterea preţurilor la energie în Europa şi pentru a reface stocurile de gaze pentru iarna viitoare.

Preţurile gazelor naturale, petrolului şi cărbunelui pe pieţele globale au atins recent niveluri record din cauza războiului ruso-ucrainean.

Tranzacţiile cu gaze naturale pe TTF - punctul virtual de tranzacţionare a gazelor naturale cu sediul în Olanda - au înregistrat o creştere de 160% în ultimele 12 zile de la începutul războiului ruso-ucrainean, din cauza temerilor că acest conflict va duce la deteriorarea infrastructurii de gaze naturale, alături de posibilitatea întreruperii fluxului de gaze din cauza bombardamentelor şi atacurilor cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei.

În vederea eliminării treptate a dependenţei UE de combustibilii fosili din Rusia înainte de 2030, Comisia a propus planul REPowerEU, care va creşte rezistenţa sistemului energetic la nivelul UE.

Planul include diversificarea aprovizionării cu gaze, prin creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) şi de gazoducte de la furnizori din afara Rusiei, precum şi volume mai mari de producţie şi de importuri de biometan şi de hidrogen din surse regenerabile.

De asemenea, planul urmăreşte reducerea mai rapidă a utilizării combustibililor fosili în locuinţe, clădiri, industrie şi sistemul energetic, prin stimularea eficienţei energetice, creşterea surselor de energie regenerabilă şi a electrificării şi eliminarea blocajelor din infrastructură.

'REPowerEU va căuta să diversifice aprovizionarea cu gaze, să accelereze introducerea gazelor regenerabile şi să înlocuiască gazele în încălzire şi în generarea de energie', a precizat Comisia, menţionând că se aşteaptă ca această măsură să poată reduce cu două treimi cererea UE de gaze ruseşti până la sfârşitul anului.

Subliniind că UE trebuie să devină independentă de petrolul, cărbunele şi gazele ruseşti, preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că blocul "nu se poate baza pe un furnizor care ne ameninţă în mod explicit".

Îndemnând la prudenţă pentru a atenua impactul creşterii preţurilor la energie, pentru a diversifica aprovizionarea cu gaze a blocului pentru iarna viitoare şi pentru a accelera tranziţia către o energie curată, von der Leyen a declarat că, cu cât mai repede "vom trece la surse regenerabile şi la hidrogen, combinate cu mai multă eficienţă energetică, cu atât mai repede vom fi cu adevărat independenţi şi ne vom stăpâni sistemul energetic".

De asemenea, ea a precizat că va discuta această problemă cu liderii europeni la Versailles la sfârşitul acestei săptămâni.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Europa dispune de cantităţi suficiente de gaz pentru săptămânile rămase din această iarnă şi a insistat asupra necesităţii de a reface urgent rezervele pentru anul viitor.

'Prin urmare, Comisia va propune ca, până la 1 octombrie, depozitele de gaze din UE să fie umplute până la cel puţin 90%', a spus Simson, adăugând că au fost prezentate, de asemenea, măsuri de reglementare a preţurilor, ajutoare de stat şi măsuri fiscale pentru a proteja gospodăriile şi întreprinderile europene împotriva impactului preţurilor excepţional de ridicate.

-Măsuri de urgenţă privind preţurile la energie şi stocarea gazelor naturale

Pe baza "setului de instrumente privind preţurile la energie" anunţat de Comisie în octombrie, orientările suplimentare permit ţărilor membre să reglementeze preţurile în circumstanţe excepţionale şi să stabilească detalii, redistribuind în acelaşi timp veniturile obţinute din profiturile ridicate din sectorul energetic şi din comercializarea emisiilor către consumatori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO