Eveniment

Până unde va merge Rusia lui Vladimir Putin? După distrugerile din Ucraina, Rusia ameninţă Europa cu un război nuclear

Europa modernă este la cumpăna istoriei

Rachetele ruşilor ajung în blocurile de locuinţe. Zeci de mii de ucraineni se urcă în maşini şi pleacă deşi mulţi nu ştiu unde vor ajunge.

Rachetele ruşilor ajung în blocurile de locuinţe. Zeci de mii de ucraineni se urcă în maşini şi pleacă deşi mulţi nu ştiu unde vor ajunge.

Autor: Iulian Anghel

28.02.2022, 00:08 2840

Războiul din Ucraina este cea mai mare cumpănă cu care s-a confruntat Europa mo­dernă în ultimii 80 de ani. Două generaţii de europeni nu au cunoscut războiul. Războiul, decenii de-a rândul, a fost o carte de ficţiune pe care o citeşti într-un tren. Iată-l aici. Acum. De ce? Nimeni nu are un răspuns.

Rusia urmăreşte să distrugă Ucraina. Şi poate să o facă. Pentru că forţele militare sunt cumplit dispro­por­ţionate. Dar dacă susţii că ucrai­nenii îţi sunt fraţi, de ce îi omori, de ce le distrugi casele şi oraşele? Şi ce ur­mează apoi? Ţinta a fost deja sta­bi­lită, într-un comunicat al Kremli­nu­lui: Finlanda şi Suedia. Rusia a ajuns la gurile Dunării, sunt la 50 de kilometri de graniţele României. Răspunsul Occidentului?

Unele bănci ruseşti vor fi elimi­nate din sistemul SWIFT cel care face tran­zacţii interbancare uşoare. Banca Naţională a Rusiei va fi sanc­ţio­nată. Oficiali ruşi, inclusiv Vladimir Putin şi ministrul de externe Lavrov, sunt pe lista sancţiunilor. Puţin însă.

Ucraina rezistă, deşi ruşii cre­deau că o cuceresc în două ore. Aşa că războiul va fi de lungă durată.

Pentru România, ce înseamnă acest război de la graniţă? Analistul financiar Dragoş Cabat este de păre­re că economia va încetini în Româ­nia şi în Uniunea Europeană dacă se va prelungi conflictul din Ucraina şi sancţiunile economice asupra Rusiei vor merge înainte.

„Va afecta creşte­rea economică din toate ţările euro­pene, inclusiv România, dacă acest conflict conti­nuă, dacă sancţiunile economice se aplică, pentru că Germania şi Italia, de­pind de gazul din Rusia“, a spus Dragoş Cabat.

Ucrainenii rezistă, iar Europa – in­clusiv reticenta Germanie – trimite arme Ucrainei.

România primeşte prin vămile sale mii de refugiaţi de război din Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO