Eveniment

Pandemia a lovit din plin populaţia UE: România se află printre ţările cu cele mai mari scăderi ale populaţiei din cauza pandemiei de COVID-19

Pandemia a lovit din plin populaţia UE: România se...

Autor: Mediafax

11.07.2022, 17:16 717

Populaţia Uniunii Europene a scăzut anul trecut pentru al doilea an consecutiv. Europa se confruntă cu peste 2 milioane de decese cauzate de coronavirus. România se află printre ţările cu cele mai mari scăderi ale populaţiei.

Potrivit Eurostat, populaţia celor 27 de ţări care alcătuiesc blocul comunitar a scăzut cu aproape 172.000 de persoane faţă de anul precedent şi cu peste 656.000 de persoane faţă de ianuarie 2020, scrie Reuters.

"În 2020 şi 2021, migraţia netă pozitivă nu a mai compensat evoluţia naturală negativă din UE şi, în consecinţă, populaţia totală a UE a scăzut", a precizat Eurostat, care a indicat impactul pandemiei.

Numărul deceselor a început să depăşească numărul naşterilor în UE în urmă cu un deceniu, dar migraţia din afara blocului a ajutat la compensarea decalajului până în primul an al pandemiei.

Precedenta dată când UE a înregistrat o scădere a populaţiei a fost în 2011 - singura altă dată din 1960 încoace -, dar aceasta s-a redresat rapid datorită migraţiei.

Având în vedere pandemia, îmbătrânirea populaţiei şi ratele de fertilitate relativ scăzute, Eurostat a declarat că decesele ar trebui să continue să depăşească naşterile în anii următori.

"În cazul în care acest lucru se va întâmpla", a declarat Eurostat, "scăderea sau creşterea globală a populaţiei UE în viitor va depinde probabil în mare măsură de contribuţia migraţiei nete".

În timp ce Italia, Polonia şi România au înregistrat cele mai mari scăderi ale populaţiei, mai mult de jumătate dintre statele membre ale UE au avut populaţia în creştere, în frunte cu Franţa, Olanda şi Suedia.

Eurostat a numărat 446,8 milioane de persoane care trăiau în interiorul UE în ianuarie 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO