Eveniment

Pandemia a lovit puternic aeroporturile. Măsurile de sprijin economico-financiar nu reuşesc să acopere pierderile

Pandemia a lovit puternic aeroporturile. Măsurile de...

Autor: Dorin Oancea

03.06.2020, 15:25 71

Aeroporturile din România sunt puternic afectate de restricţiile impuse la nivel european şi naţional, iar măsurile concrete de sprijin economico-financiar pe termen scurt şi mediu adoptate până acum, nu reuşesc să acopere pierderile enorme suferite, anunţă Confederaţia sindicală Meridian. 

Traficul de pasageri înregistrat pe Aeroportul din Sibiu în perioada 1 ianuarie – 10 martie 2020 a fost de 104.532 de pasageri, iar în perioada 11 martie – 27 mai 2020, acesta a ajuns doar la 15.149 de persoane. Situaţii similare se înregistrează şi la celelalte aeroporturi din ţară (Iaşi, Cluj, Arad, Târgu Mureş, Baia Mare, Satu Mare, Tulcea), cu scăderi extraordinar de mari ale traficului aerian şi fără precedent în ultimele 3 decenii.

Federaţia Sindicatelor Personalului Aeroportuar, afiliată la Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN, semnalează faptul că soluţia şomajului tehnic rezolvă parţial problemele sociale ale salariaţilor, însă prin lipsa acestor oameni de la posturile lor, se erodează şi mai mult situaţia operaţională a acestor aeroporturi care au nevoie de întreţinere continuă pentru a se menţine la standardele înalte de funcţionare în siguranţă impuse de Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (EASA) şi de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO).

Rechemarea personalului care a fost trimis în şomaj tehnic aşa cum s-a făcut la Aeroportul din Iaşi, permite nu numai respectarea Contractelor Colective de Muncă la nivel de unitate, dar şi menţinerea operativităţii acestor aeroporturi, evitându-se astfel pierderi, mult mai mari odată cu ridicarea restricţiilor şi reînceperea curselor regulate în ţară şi în străinătate, la o dată ce va fi stabilită de către autorităţi.

Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN solicită Guvernului României să coopereze cu Consiliile Judeţene care au în subordine aeroporturi, precum şi cu partenerii sociali relevanţi, în vederea asigurării finanţării necesare menţinerii funcţionale a acestor porţi aeriene de intrare şi de ieşire ale României, în contextul complicat al acestei perioade de criză, care are potenţialul de a şubrezi serios capacităţile acestor infrastructuri strategice şi de interes public din ţara noastră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO