Eveniment

Pandemia a trimis în şomaj cel mai mare număr de angajaţi din ultimii doi ani: rata şomajului a crescut în luna martie la 4,6% faţă de 3,9% în februarie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Miruna Diaconu

04.05.2020, 10:00 1436

În luna martie numărul şomerilor a fost mai mare cu  58.000 faţă de luna februarie şi cu 79.000 faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Rata şomajului a crescut în luna martie a acestui an cu 0,7 puncte procentuale faţă de februarie, de la 3,9% la 4,6%, din cauza efectelor pandemiei de COVID-19 asupra economiei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Prevederile ordonanţelor militare cu privire la stoparea răspândirii noului coronavirus au determinat multe companii să îşi înceteze parţial sau total activitatea, ceea ce a dus la cea mai mare rată a şomajului din ultimii doi ani.

„Rata şomajului în luna martie este încă mică datorită faptului că în luna martie efectele pandemiei nu au fost resimţite, com­paniile au aşteptat până în ultimul moment să văd ce măsuri ia statul pentru spriji­­nirea şomaju­lui teh­nic. Primele măsuri care au fost luate de com­panii au fost să ape­leze la concedii de odihnă şi alte tipuri de concedii pe care să le acorde anga­jaţilor”, spu­ne Sorina Donisa, CEO al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de mun­că în regim temporar APT Resources & Services.

CEO-ul APT preci­zează că în perioada următoare rata şomajului va continua să crească destul de mult iar acest lucru se va vedea începând cu datele pe luna aprilie, pentru că martie a reprezentat începutul crizei sanitare în România, iar mulţi angajatori au aşteptat măsuri concrete din partea statului pentru a putea şti cum să acţioneze pe mai departe.

„Mă aştept la o rată a şomajului de 8% anul acesta. Şomajul va creşte cel mai vizibil faţă de lunile februarie-martie în luna mai, pentru că în martie nu toţi angajatorii au dat afară oameni, ci au mai încercat să supravieţuiască şi în aprilie. La final de aprilie încep să se vadă diferenţele. Trebuie să ne gândim că unele dintre cele mai afectate industrii sunt industriile care aveau cei mai mulţi angajaţi, precum HoReCa”, este de părere Oana Botolan Datki, SEE managing partner al companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane CTeam Human Capital.

Florin Godean, country manager la Adecco România & Ungaria, este mai optimist în ceea ce priveşte rata şomajului anul acesta şi spune că în T3 şomajul va atinge un nivel de 6,9%, urmând ca în T4 acesta să crească: „Cred că un nivel al şomajului de 6-7% reprezintă un nivel sănătos pentru economie. Ceea ce va urma trebuie să ofere o protecţie angajaţilor, astfel încât să nu se ajungă în situaţii în  care şomerii să fie într-un număr extrem de mare pentru că atunci va deveni o problemă social şi economică“.

Numărul şomerilor din luna martie a acestui an a ajuns la 410.000, în creştere cu 58.000 faţă de luna anterioară, iar comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut numărul de persoane aflate în şomaj a crescut cu 79.000.

Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât la femei în luna martie, adică  în cazul persoanelor de sex masculin rata şomajului a crescut faţă de luna februarie la 5,1%, iar în cazul persoanelor de sex feminin la 3,8%.

Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, până la data de 30 aprilie, peste 725.000  de contracte individuale de muncă erau suspendate, cele mai multe fiind din industria prelucrătoare, respectiv 181.000, urmată de industria comerţului cu ridicata şi amănuntul, 141.000  de contracte, şi pe al treilea loc ca număr de contracte suspendate se află industria hotelurilor şi restaurantelor.

În ceea ce priveşte numărul de contracte individuale de muncă încetate, peste 276.000 de oameni se aflau în poziţia în care contractul lor de muncă era încetat la data de 30 aprilie. Industriile cu cele mai multe contracte de muncă încetate sunt comerţul cu ridicata şi amânuntul, industria prelucrătoare şi construcţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO