Eveniment

Pandemia şi acum războiul reaşază economia mondială. Care va fi rolul României într-o economie mondială deglobalizată

Pandemia şi acum războiul reaşază economia mondială....

Autor: Răzvan Botea

28.03.2022, 00:07 12895

După 30 de ani de globalizare economică - cu o Chină slabă la început în centrul acestei globalizări - lumea se îndreaptă acum spre deglobalizare şi companiile şi guvernele încearcă îşi reducă dependenţa de Asia, Rusia sau Belarus, sunt de părere analiştii financiari.

Războiul din Ucraina va inversa tendinţa de glo­ba­li­zare la nivel economic din ultimii 30 de ani, este de părere Larry Fink, şeful BlackRock, cel mai mare fond de in­vestiţii privat din lume, citat de FT.

Companiile vor vrea să îşi aducă din ce în ce mai aproa­pe producţia de piaţa de desfacere, o tendinţă înce­pu­tă în pandemie, iar acum, împinse de război, statele vor în­cerca să se decupleze de energia dar şi materiile prime din Rusia, după ce în pandemie au început să caute so­luţii de a se îndepărta de China.

Cum ar putea afecta această reaşezare a economiei mondiale economia român­ească? Poate ieşi câştigătoare România în noua ordine economică mondială?

„Acest proces (de deglobalizare – n. red.) se va con­cen­tra pe blocuri economice sau se va duce la nivelul eco­no­miei naţionale. Probabil că procesul se îndreaptă către con­struirea unor blocuri economice: Asia, SUA şi Eu­ro­pa şi, într-o asemenea ipoteză, România ar putea bene­ficia de relocarea de investiţii, de lanţuri de producţie din teritoriul asiatic în teritoriul european“, este de părere Aurelian Dochia, profesor universitar de economie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO