Eveniment

Pandemia şi războiul de la graniţă schimbă agenda: guvernul român promite un sprijin de 3,5 mld. euro pentru economie

Război în Ucraina

Nicolae Ciucă, Premierul şi preşedintele PNL: Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului.

Nicolae Ciucă, Premierul şi preşedintele PNL: Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului.

Autor: Mara Rolea, Iulian Anghel

13.04.2022, 19:20 528

Coaliţia de guvernare – PSD, PNL, UDMR –  a anunţat un spijin  de 17 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro) pentru economie – granturi şi împrumuturi.  Complicata poveste a pandemiei, inflaţia cu două cifre şi războiul înfiorător de la graniţe schimbă paradigma unei Europe liberale în care statul stă departe de mediul privat. Iată însă că vin zile în care „statul” liberal trebuie să ia decizii de neconceput în anii de pace.

Guvernul a anunţat luni seară un nou program de sprijin pentru economie.

Programul total va fi de 17,3 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro): 9 miliarde de lei ar urma să vină din fonduri europene şi 8,3 miliarde lei de la bugetul de stat. Pe zona economică ar urma să beneficieze IMM-urile, marii investitori, transpor­tatorii şi distribuitorii şi investiţiile publice în derulare, după cum scrie în programul citat, publicat luni seară. Liderii coaliţiei – PSD, PNL, UDMR – s-au lăudat cu programul. Şi nici cei din business nu sunt mulţumiţi cu toţii – transportatorii, de pildă. Iar opoziţia din USR spune că el – programul – vine prea târziu şi nu ajută prea mult, având în vedere că banii sunt aruncaţi în toate părţile şi, practic, nu îndestulezi şi nu ajuţi pe nimeni atâta vreme cât împarţi banii tuturor. Doar că pandemia, acum războiul din Ucraina pun România într-o situaţie pe care nu au mai întâlnit-o de decenii.

„Situaţia este una excepţională. Avem acest război în Ucraina şi sunt categorii de populaţie, mai ales cele cu venituri mici, de aici nevoia de a susţine această categorie de populaţie. Sunt şi firme care sunt afectate în special de costul utilităţilor şi partea de produse energetice”, explică Adrian Codîrlaşu, viceprepedinte al CFA România.

„Pachetul de relansare economică îl văd şi ca ajutor pentru economie, pentru rezilienţa economiei. Mai degrabă aşa îl văd, pentru rezilienţa persoanelor cu venituri reduse  şi în special pentru IMM-uri. Ajută economia, dar într-o mică măsură. Mai degrabă îl văd ca un program social pentru suportul persoanelor şi companiilor afectate de această situaţie”, spune economistul.

 

Programul de sprijin/relansare publicat de guvern

 

ECONOMIE

300 de milioane de euro pentru compensarea creşterii preţurilor. Ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15 la sută la utilităţi.

200 de milioane de euro pentru investiţiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire. Ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor în valoare de peste 1 milion de euro.

300 de milioane de lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie.

Ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, în funcţie de creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje (5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare).

75% din salariu pentru angajaţii în şomaj tehnic, până la sfârşitul anului.

Continuarea programului Kurzarbeit – reducerea programului de lucru.

AGRICULTURĂ

200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România. Prima de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermier.

300 de milioane de euro grant capital de lucru pentru fermierii român.

Salariul minim în agricultură şi industria alimentară - 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcţii.

100 de milioane de euro pentru Casa de Comerţ UNIREA - integrator de programe naţionale în agricultură.

CREŞTEREA PREŢURILOR

  Vouchere pentru alimente de bază - 50 de lei la fiecare 2 luni pentru:  familii cu cel puţin 2 copii sau monoparentale; pentru cei cu venit mai mic de 600 lei/lună; pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună; persoanele cu venit minim garantat; persoanele cu dizabilităţi.

Programul citat spune că 4,7 milioane de persoane vor beneficia de vouchere în 2022, în valoare totala 1 miliard de euro.

SOCIAL

Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale - 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine.

200 de lei în plus pentru salariul minim (creştere voluntară scutită de taxe).

Plus 50% valoarea tichetelor de masă - de la 20,17 lei la 30 de lei.

Dublarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi - de la 11 lei/zi la 22 de lei/zi (peste 3 milioane de persoane ar urma să beneficieze – spune documentul).

Alocaţia zilnică de hrană creşte de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcţie de vârstă. Sumele lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei. Cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor şi tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite”.

Alocaţia lunară de plasament creşte de la 630 de lei la 900 de lei lunar, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi, de la 945 de lei lunar la 1.350 de lei luna.

Se extinde programul de fertilizare în vitro. Numărul persoanelor care pot aplica creşte de la 300 la 5.000 în 2022.

500 milioane lei – garanţii pentru credite.  Programul Family start - până la 75.000 lei. Programul naţional Student Invest - până la 50.000 lei.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Aproape un miliard de euro o să meargă numai la ajustarea preţurilor din construcţii şi repornirea şantierelor, estimând noi că sunt blocate în momentul acesta investiţii pe teritoriul României de 40 de miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO