Eveniment

Paradoxal, lipsa inflaţiei, dobânzile mici şi stabilitatea cursului valutar au ajuns cei mai mari duşmani pentru băncile comerciale, băncile centrale şi pentru modelul lor de business burghez. BNR îşi poate pierde obiectul de activitate

Paradoxal, lipsa inflaţiei, dobânzile mici şi...

Autor: Cristian Hostiuc

02.10.2016, 20:46 14173

Dincolo de lupta economică şi politică între americani, europeni şi nemţi, cu consecinţe pe pieţele financiare din întreaga lume, cazul celei mai mari bănci germane - Deutsche Bank, din ultimele săptămâni, scoate la iveală problemele profunde care macină un sistem bancar european rămas mult în urmă ca model de business şi mentalitate.

Acţiunile Deutsche Bank au ajuns la un minim de trei decenii, în condiţiile în care economia germană este la maxime istorice din punct de vedere al puterii. La active de 1.800 de miliarde de euro, una dintre cele mai mari bănci ale Europei a ajuns la o valoare bursieră de 16 miliarde de dolari (15 miliarde de euro). Ca o comparaţie, Banca Transilvania are o capitalizare bursieră de 1,9 miliarde de euro, la active de 10 miliarde de euro.

Scăderea inflaţiei mult mai mult decât cele mai optimiste aşteptări, reducerea dobânzilor dincolo chiar de “zero”, lichiditatea în exces, o monedă unică - euro - care a făcut să dispară volatilitatea cursurilor valutare ale monedelor naţionale (şi acum grecii, italienii, francezii, portughezii suspină după acest lucru) au ajuns, ironic, cei mai mari duşmani ai băncilor comerciale europene şi ai băncilor centrale.

Fără aceste lucruri, modelul lor de business a dispărut.

La Bucureşti, decenii întregi băncile au trăit din dobânzile mari, inflaţie ridicată, fluctuaţie de curs atât în sus cât şi în jos, costuri pe care le transferau clienţilor (prin marjă), statului (prin titluri de stat) sau băncii centrale (prin curs).

Dealerii povestesc cu nostalgie vremurile când era volatilitate şi îi pârleau pe clienţi cu diferenţe mari de curs. Sau când Ministerul Finanţelor le vindea titluri de stat du dobânzi mari şi ei stăteau pe ele făcând bani fără probleme. Când cursul se mişcă între 4,4510-4,4530 lei pentru un euro, ce să mai câştige? Când Ministerul Finanţelor emite titluri la dobânzi de 1 şi ceva la sută, ce bani să mai faci?

Pentru că nu au o cerere suficientă de credite la nivelul lichidităţii în care se scaldă, orice sumă atrasă de la populaţie sau companii prin economisire a ajuns să se transforme într-o pierdere pentru bancă.

Toate băncile europene sunt pline de economiile populaţiei şi ale companiilor, cărora nu le mai fac faţă, nici chiar dacă le pun dobânzi negative. Europenii - în special  nemţii, austriecii, francezii, olandezii şi chiar italienii - au economisit prea mult la bancă, iar băncile nu mai au ce să facă cu banii lor, pentru că nu au cui să dea credite.

Acum, când nu mai există nimic din acestea, băncile se confruntă cu o scădere a veniturilor chiar în valoare nominală, şi cu o creştere de costuri care le mănâncă în final profitul, dacă nu chiar le aruncă pe pierdere.

De asemenea, dispare şi modelul de funcţionare al unor bănci centrale care în ultimele decenii avea ca ţintă stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară, cel puţin în Europa şi România.

Paradoxal, acum când costurile de finanţare sunt cele mai scăzute din istorie, cererea de credite este extrem de slabă.

Când era inflaţie şi cursul creştea, companiile stăteau la coadă pentru credite. Acum toată lumea fuge când îi sună bancherii să le dea noi împrumuturi. Ce să facă cu banii dacă nu pot creşte preţul produselor sau nu pot să vândă clienţilor mai multe produse din cauza competiţiei şi supracapacităţii de producţie.

La Bucureşti, Banca Naţională a redus din nou rezervele minime obligatorii în valută (banii pe care o bancă trebuie să îi ţină la BNR din suma atrasă prin depozite) pentru că nici ea nu are ce face cu banii, şi nici băncile. În aceste condiţii, băncile de la noi vor da înapoi liniiile de finanţare către grupurile mamă. Prin această operaţiune, 500 de milioane de euro mai pleacă din România, pe lângă cele câteva miliarde din ultimii ani.

În urmă cu 15-20 de ani, sistemul bancar românesc şi economia se confruntau cu o lipsă acută de resurse financiare, în special în valută. Pentru că nu exista o economisire internă suficientă, resursele financiare ale populaţiei fiind topite de inflaţie, România s-a deschis către grupurile financiare străine care au venit cu dolarii, euro şi francii elveţieni de care avea nevoie.

Acum economisirea internă a ajuns să acopere necesarul de finanţare a creditelor, atât pe lei cât şi pe valută, şi de aceea băncile îşi duc înapoi banii acasă.

Având în vedere că modelul de business “inflaţionist” a picat, băncile trebuie să se restructureze intern, dar nu ştiu încotro să o ia, pentru că nici în afară nu există ceva clar.

Economiile atrase de la populaţie şi firme, în lipsa plasării lor ulterior în credite, pun o presiune extraordinară pe bilanţul şi capitalul băncii. Băncile nu pot trăi numai din economiile atrase; doar dacă statul sau Banca Naţională le iau ulterior banii la dobânzi mai mari, aşa cum s-a întâmplat acum două decenii sau în perioada crizei (2008-2012).

Dacă inflaţie nu mai e, dacă fluctuaţia de curs şi de dobânzi nu mai e sau sunt prea mici, se pune problema ce mai administrează banca centrală. Această întrebare apare din ce în ce mai mult la nivel european. Analiştii externi spun că băncile centrale trebuie să se îndrepte spre creditare şi, mai mult decât atât, să fie făcute direct responsabile de administrarea riscului creditării şi plasării banilor în instrumente financiare sofisticate de către bănci.

În lipsa îmbunătăţirii creditării şi a creşterii economice interne, s-ar putea ca banca centrală să fie nevoită să ajungă banca de dezvoltare a unui stat, cea care va finanţa, poate într-un mod direct, infrastructura şi proiectele publice.

Cum ar fi ca CNADNR sau Departamentul marilor proiecte să treacă la BNR?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO