Eveniment

Paradoxul lui Florin Cîţu, ministrul finanţelor: Reuşim să încasăm mai bine decât ne aşteptam la buget, dar nu ajunge. Încasările bugetare pe luna aprilie au crescut comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, dar şi cheltuielile au crescut mai mult, în special cele din zona de sănătate

Niciun ministru de finanţe din ultimii 30 de ani nu a avut buzunarele mai goale. Dar optimismul lui e bun, dă încredere şi altora

Niciun ministru de finanţe din ultimii 30 de ani nu a avut buzunarele mai goale. Dar optimismul lui e bun, dă încredere şi altora

Autor: Miruna Diaconu

06.05.2020, 00:07 7687

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, crede că economia îşi va reveni destul de rapid, fiind aşteptată o „revenire în V“, astfel că efectele crizei actuale se vor resimţi semnificativ în trimestrul II, dar, odată cu cel de-al treilea trimestru, se va înregistra o creştere economică.

Scenariul optimist prezentat de Florin Cîţu, care contrazice multe prognoze mai sumbre asupra economiei României, se bazează, spune el, pe informaţiile din economie şi pe modelele macroeconomice ale Ministerului de Finanţe. O posibilă revenire economică ar însemna ca în perioada următoare resursele să fie direcţionate către sectoarele economice care au o valoare adăugată mai mare.

Ministrul de finanţe mai spune că această perioadă nu a dus la pierderi de locuri de muncă, deşi datele Ministerului Muncii cu privire la situaţia contractelor individuale de muncă suspendate sau încetate, la data de 5 mai 2020,  spun altceva şi anume că 313.930 de contracte individuale de muncă au fost încetate.

„Am depăşit încasările anului trecut în aprilie 2020. Bineînţeles că este un lucru bun, dar nu înseamnă că situaţia este roz. Cheltuielile au crescut,  în special pe partea de sănătate. Reuşim să încasăm mai bine decât ne aşteptam, dar nu ajunge, cheltuielile, în special cele cu sănătatea sunt mari“, a spus Florin Cîţu.

În urmă cu câteva zile, ministrul de interne, Marcel Vela, a anunţat că de la decretarea stării de urgenţă în România au fost date 290.000 de amenzi cu o valoare totală de 570 de milioane lei, bani care, spunea el, că se vor duce către sistemul public de sănătate. Încasările au crescut mai mult decât se aştepta ministrul finanţelor, dar amenzile au venit în sprijinul bugetului de stat.

Florin Cîţu a oferit câteva cifre în ceea ce priveşte cheltuielile statului în aprilie 2020. Astfel, cheltuielile de personal (salarii) au fost de 8,8 mld. lei, în vreme ce cheltuielile cu pensiile au fost de 11 mld. lei.

„Au fost cheltuieli de personal în aprilie în valoare de 8,8 mld. lei, mai mici cu 53 mld. de lei faţă de luna martie. S-a făcut economie în special prin telemuncă. Cheltuielile de asistenţă socială, care include şi pensiile, sunt 11 mld. lei. Pensiile au fost plătite la timp“, a spus Florin Cîţu. În aprilie a apărut plata pentru şomajul tehnic, de 312 mil. lei. Au fost plătite 96 mil. lei pentru indemnizaţii pentru alţi profesionişti. S-au plătit concedii medicale de 366 mil. lei. La bunuri servicii au apărut în plus 1 miliard de lei pentru medicamente şi echipamente pentru spitale. Florin Cîţu a mai spus că statul a rambursat TVA către companii în valoare de peste 6 mld. lei în lunile martie şi aprilie.

Ministerul Finanţelor va prezenta guver­nu­lui mai multe scenarii cu privire la creşterea pensiilor în toamnă cu 40%, bani prevăzuţi în bugetul pe 2020.  Premierul Orban a anunţat în urmă cu câteva zile că pensiile vor fi mărite, dar nu a specificat cu cât. Multe analize eco­nomice ale agenţiilor de rating şi instituţiilor financiare inter­naţio­nale arată faptul că o asemenea creştere ar avea un impact major asu­pra buge­tului de stat, dar ar fi şi o măsură nesus­tenabilă.

În aceeaşi conferinţă de presă, ministrul Cîţu a spus că evaluează toată opţiunile de finanţare de la instituţiile financiare internaţionale, precum Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Accesarea unui credit de către România ar putea fi posibil dacă acesta nu are veni cu o serie de condiţionalităţi.

Guvernul se finanţează de pe piaţa locală, spune Cîţu, unde nu a fost penalizat, deşi deficitul bugetar a crescut iar perspectivele agenţiilor de rating nu sunt cele mai favorabile. O a doua sursă de finanţare este piaţa internaţională, a spus Cîţu, amintind de emisiunea de obligaţiuni din martie.

Citiţi AICI Ziarul Financiar ediţia de miercuri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO